Строителството на канал Истанбул започва на 26 юни със специална

...
Строителството на канал Истанбул започва на 26 юни със специална
Коментари Харесай

Строителството на спорния канал Истанбул започва на 26 юни

Строителството на канал " Истанбул " стартира на 26 юни със специфична гала, на която ще участва и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предава телевизионният канал Haberturk.

Датата към този момент е утвърдена от управляващите страната. Изграждането на канала в сходство с признатия план ще стартира с полагане на първия камък под основата на един от шестте моста през бъдещия воден път.

Проектът за канал " Истанбул " беше разгласен от Ердоган през 2011 година Каналът би трябвало да се трансформира в нова плавателна артерия в западната част на Истанбул, свързваща Черно и Мраморно море. През декември 2019 година турският президент разгласи, че морският трафик през канала няма да бъде предмет на Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите.



Алтернативата на Босфора, съгласно турските управляващи, е витално нужен за Истанбул и района като цяло. Проливът към този момент мъчно се оправя с потока от кораби, нараства риска от повреди, в това число и с нефтени танкери, което пък би довело до огромна екологична злополука. За разлика от Босфора, канал „ Истанбул “ ще се състои от два съвсем прави сектора, което ще облекчи и форсира прекосяването на корабите. Критици на плана считат, че в случай че бъде осъществен, това ще докара до унищожаването на доста морски екосистеми и ще затвори съществуващите водоеми, които обезпечават една трета от потребностите от прясна вода на Истанбул.

Най-големият град в Турция е съществено заплашен и от трусове. Съгласно експертизата на министерството на екологията, границите на тектоничните плочи са задоволително надалеч от новия канал, така че заплаха няма. Професорът по геофизика от Техническия университет в Истанбул Халук Ейдоган обаче изрично се опълчва на това изказване. Каналът ще усили земетръсния риск. " Централният Мармарски разлом е единствено на 12 километра от новия канал. Според прогнозите, в региона на Истанбул през идващите 30 години може да се чака земетресение с най-малък магнитуд 7. А край новия канал се възнамерява и построяването на жилищни комплекси, т.е. - рискът за хората ще нарасне доста ", счита той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР