Когато лидерите на ЕС отвориха вратата за Украйна и Молдова

...
Когато лидерите на ЕС отвориха вратата за Украйна и Молдова
Коментари Харесай

Politico: ЕС очаква зелена светлина за начало на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова през юни

Когато водачите на Европейски Съюз отвориха вратата за Украйна и Молдова през декември, това беше приветствано като първата стъпка в едно историческо разширение на Европейския съюз. Но правната стъпка, нужна за пускане на договарянията за участие на Киев и Кишинев, беше безшумно отсрочена с месеци заради опасения по отношение на унгарската съпротива и терзания по отношение на превръщането на разширението на Европейски Съюз в централна тематика на изборите за Европейски парламент, написа.

Сега това закъснение е към своя край. Според петима дипломати, които приказваха с Playbook и сътрудника ми Барбара Моенс при изискване за анонимност, блокът се стреми да стартира публични договаряния за присъединение на Украйна и Молдова незабавно след 25 юни (датата на срещата на върха на Европейския съвет).

Повишаване на морала: Получаването на публична зелена светлина за присъединение към Европейски Съюз би било огромен подтик за Украйна, която в този момент е в третата година на тотална война против съветската експанзия и се бори да резервира отбраната си непокътната пред лицето на безмилостната офанзиви. Сближаването на Киев с Европа беше предлог за хода на президента Владимир Путин да върне Украйна назад в орбитата на Русия - тъй че пътят към участието наподобява като поетична правдивост.

Както беше казусът през декември, основна спънка пред устрема на Украйна за участие е Унгария. Тя се опълчва на кандидатурата на Киев, тъй като, наред с други аргументи, твърди, че има нерешени проблеми, свързани с унгарските малцинства в Украйна.

Но Киев е взел участие в интензивни двустранни полемики с Будапеща, с цел да отговори на тези опасения, които са изложени в документ от 11 точки, съгласно дипломатите. След продан на отзиви сред началника на кабинета на украинския президент и външния министър на Унгария, Киев предложи поправки за всички въпроси, повдигнати от Будапеща. Сега се чака отговор съгласно обобщение, направено от украинската страна. С други думи, Киев желае да покаже, че е направил всичко допустимо, с цел да задоволи Унгария.

Усилията може просто да се отплатят. Тъй като Унгария поема ротационното председателство на Европейски Съюз в края на юни, министър председателят Виктор Орбан може да не желае въпросът с присъединението на Украйна да засенчи целия му шестмесечен престой на шофьорското място, допусна един посланик от Европейски Съюз. Започването на публични договаряния през юни - когато ще има доста други вести от Европейски Съюз за разискване - ще разреши на Унгария да се концентрира върху другите си цели за своето председателство, показва Politico.

Друг вероятен проблем в работата е Холандия, чиято нова ръководеща коалиция е мощно срещу разширението. Но тук още веднъж времето е всичко: макар че холандските партии са изковали управническо съглашение, повече от шест месеца след изборите, те към момента нямат министър-председател (повече за това по-долу). Според осведомени с съдружните договаряния новото държавно управление може и да не проработи до 25 юни, написа още изданието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР