Стресът това са промените в организма на психологическо или физиологично

...
Стресът това са промените в организма на психологическо или физиологично
Коментари Харесай

Стрес при мопса - признаци и причини

Стресът това са измененията в организма на психическо или физиологично равнище в отговор на въздействието на околната среда. Тази реакция може да бъде краткосрочна или дълготрайна. И в случай че краткотрайният стрес не съставлява забележителна заплаха за организма, то продължителния доста понижава имунитета и усилва риска от развиване на сърдечно-съдови, стомашно-чревни и други болести. Ето за какво стресът при мопса би трябвало да се заобикаля, което е значимо освен за хората, само че и за животните.

Симптоми на стрес при породата мопс

Интересен факт е, че постоянно измененията в държанието на любимеца могат да са свързани със напрежението. Питомецът ви може, както да бъде хиперактивен, по този начин и латентен, в случай че е подложен на разнообразни стресови фактори.

Така да вземем за пример може да стартира да върви до тоалетна на неразрешените места, да скимти мощно, да гризе разнообразни движимости в дома или даже да стане нападателно куче. По този метод мопсът се пробва да се оправи със напрежението, като вие не би трябвало да го наказвате, а да разберете причина за този стрес и кой фактор го предизвика.

Заедно с измененията в държанието на кучето, може да забележите и че кучето ви има понижен вкус или даже отхвърля напълно да се храни, не желае да поддържа връзка с вас и пренебрегва вашите команди. Освен това, може да се следи загуба на тежестта, незаинтересованост при кучето, понижаване на общия тонус и други.

Симптоматиката на краткосрочния стрес нормално изчезва бързо, до момента в който продължителното нервното напрежение оставя своя отпечатък върху държанието и самочувствието на мопса в дълготраен проект.

Причини за напрежението при мопса

 Мопс Снимка: pixabay.com

Невъзможно е да се дефинира повода за напрежението при всички породи по едно и също време. Ситуацията е доста самостоятелна и всяко куче възприема друго факторите на околната среда, а също по този начин има друга стресоустойчивост. Едни породи кучета могат да се боят мощно от пътуванията, до момента в който другите могат напълно умерено да се отнасят към пътешествията, само че пък да претърпяват тежко дългата разлъка със стопанина си.

Сред най-честите аргументи за нервозен стрес при мопса, а и при другите породи като цяло са такива фактори, като самотата, шумно празненство, обзор при ветеринар и други. Физическите фактори (промяна на диетата на кучетата, изискванията и други) също могат да доведат до стрес, само че това се случва много по-рядко.

Важно е да помните това, че каквато и да е повода за напрежението при мопса (физическа или емоционална), то нервното напрежение постоянно оказва отрицателно въздействие на организма, което може да докара надлежно до отключването на болести при мопса.

Към най-честите аргументи за кратковременен стрес при мопса са следните фактори:

- Транспорт на кучето (например до ветеринарна клиника);

- Преглед от ветеринарен лекар;

- Къпане на мопса или подкастряне на кучето;

- Шумно празненство с доста непознати за кучето гости;

- Сборичкване с други кучета;

- Силен звук: фойерверки, гръм и др.

Ако обаче гореизброените фактори се повтарят непрекъснато, тогава може да се стигне до развиването на продължителен стрес. За това може да способства и дългата разлъка или даже промяната на стопанина. Сред вероятните фактори е и появяването на нови членове в фамилията, т.е. най-общо в случай че факторите носят дълготраен темперамент.

 Мопсът може да се стресира по доста аргументи

Профилактика и лекуване на напрежението при мопса

Основният метод за битка със напрежението при мопса е отстраняването на фактора, който го е провокирал. Ако пък той е предизвикан от промяната на стопанина, тогава единственият метод да помогнете на кучето да се оправи със напрежението, са вниманието и грижата. Старайте се да прекарвате повече време с любимеца си, купувайте му разнообразни играчки, постоянно го водете на разходки и не забравяйте за уравновесеното хранене на мопса.

За да намалите натоварването на нервната система и степента на влияние на напрежението, може да си попълните домашната аптечка със специфични средства (например Мексидол Вет). Ако кучето ви е прекомерно впечатлително, тогава могат да се предпишат и успокояващи средства, като те би трябвало да ви бъдат назначени от ветеринаря, а не вие сами да ги избирате.

Пазете своите четириноги другари и се грижете добре за тях. Ако забележите, че държанието на мопса се трансформира и се държи по друг метод, тогава би трябвало да се обърнете към експерт, който да прегледа обширно животното.

И не забравяйте, че и кучетата имат усеща и също могат да са подложени на стрес, по тази причина ги обгрижвайте с доста внимание и обич!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР