Стратегията за разширяване на ЕС към Западните Балкани е много

...
Стратегията за разширяване на ЕС към Западните Балкани е много
Коментари Харесай

Захариева: Стратегията на ЕС за Западните Балкани е навременна и справедлива

Стратегията за разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани е доста навременна, разяснява вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която взе участие в полемиката " Бъдещето на Западните Балкани и новата тактика за разширение на Европейски Съюз " през днешния ден в Дома на Европа в София. Ние виждаме в тактиката доста позитивни страни, уточни Захариева. Според нея тактиката е навременна, всеобхватна и вдъхновяваща. Тя дефинира тактиката и като доста обективен документ, тъй като ясно обрисува провокациите пред всяка от страните.

 © Българска телеграфна агенция
Това е един дълготраен документ, той дава много амбициозна дата - 2025 година, сподели още министърът на външните работи, като акцентира, че в това време тактиката доста ясно споделя, че няма да има взаимни отстъпки с критериите. Документът е стимулираш, въодушевяващ, само че и реален, в него доста ясно е декларирано какви са провокациите и какво би трябвало да се случи, означи Екатерина Захариева.

Посочването на индикативната дата може да бъде тласък, счита Захариева и назова тактиката открит и почтен документ. Тя изрази удовлетворение, че в тактиката има фокус и върху младежите, основаване на работни места, основаване на предприемачески и цифрови умения. Захариева уточни, че европейската вероятност на Западните Балкани значи сигурност, непоклатимост и разцвет на целия Европейски Съюз.

Министърът разяснява още, че се следи два типа отмалялост - отмалялост от разширението измежду значително от жителите и политическите елити на страните членки на Европейски Съюз, която може би се дължи на многото проблеми, с които се сблъсква Европейски Съюз през последните години, и отмалялост от промени и обезверяване на някои от страните кандидатки.

Тя акцентира, че България е сложила доста високо, като един от главните цели на нашето председателство, европейската вероятност и свързаността на Западните Балкани и изрази увереност, че този фокус върху Западните Балкани няма да завърши с шестте месеца на българското председателство.

Андрея Стойковски, президент на Центъра за европейски стратегии- Скопие, счита, че би трябвало да се изясни на Европейски Съюз за какво е в негов интерес да причислява Западните Балкани. Ако Европейски Съюз не реши въпроса със Западните Балкани, в никакъв случай няма да е световен състезател, счита той. Според него българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е доста подобаващия миг и България е употребила тази опция да се трансформира в районен водач. Той изрази позитивно мнение за подписването на контракта за другарство с сред двете страни и означи, че съгласно изследване 50 % от интервюираните считат за позитивно подписването на този контракт с България.

Председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова съобщи, че постоянно е подкрепяла концепцията България да бъде районен водач. Тя се съгласи, че Европейски Съюз не може да назовава себе си световен състезател, в случай че изпусне от погледа си района.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР