Разпределението на европейските средства в следващия бюджетен период след 2020

...
Разпределението на европейските средства в следващия бюджетен период след 2020
Коментари Харесай

Дебатът за европейската бюджетна рамка: Следващият бюджет на ЕС ще е по-гъвкав

Разпределението на европейските средства в идващия бюджетен интервал след 2020 година е водеща тематика на продължаващата и през днешния ден среща на ръководителите на парламентарните комисии по общностни въпроси на Европейския съюз. Дебатът за европейската многогодишна финансова рамка стартира точно по времето на Българското европредседателство и се чака да завърши преди евроизборите следващата година.

Въпреки че речта на вицепремиера Дончев стартира с думите, че е сериозно рано коя страна какви средства ще получи през идващия бюджетен интервал, по време на полемиката станаха ясни три неща:
Европейски Съюз ще понижи финансирането си през идващия интервал, като ще разчита на национални средства;заради увеличените национални средства ще се ускори ролята на локалните контролни органи за сметка на общностните;следващият бюджет на Европейски Съюз ще бъде по-гъвкав.
Това значи, че на няколко години ще се прави преоценка по какъв начин ще се изразходват разноските, какъв брой дейно е това и при опция ще се трансферират средства от дено перо в друго.
 Дана Спинант, шеф за бюджета, връзките и общите въпроси в Групово дело Регионална политика на Европейска комисия: По-голяма част от средствата ще продължи да се заделя за минимум развитите райони и районите в преход. Целите, за които ще се изразходват средствата ще бъдат по-малко, само че по-ясни - първата, която желаеме да реализираме - по-интелигентна Европа, на второ място по-зелена, по-егологично чиста Европа и на трето място по-сигурна Европа и петата цел е Европа, която е по-близка до жителите. Томислав Дончев - вицепремиер: Имам едно терзание обвързвано с договарянията. Когато парите, когато финансирането не е обвързано с явен пакет от цели, това крие риск по време на договарянията да се прави не най-хубавата игра със числата. Да има безспорна независимост на релокации от един приоритет на различен. Имаме лесна разменна монета по време на договарянията.  Втори ден на пленарната среща на Комисиите по европейските въпроси в София Втори ден на пленарната среща на Комисиите по европейските въпроси в София
Разпределението на европейските средства в идващия бюджет интервал след 2020 година ще бъде водеща тематика на продължаващата и през днешния ден среща на ръководителите н...

Вицепремиерът Дончев беше безапелационен, че през идващия бюджетен интервал ще се прави наливане на средства единствено при направени промени. Решенията на днешната среща не са правнообвързващи, само че се чака да приключи с декларация. Приемането на европейския бюджет за интервала 2021 - 2027 година се чака да бъде признат напролет на 2019 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР