Страните с развиващи се пазарни икономики са изправени пред по-нестабилно

...
Страните с развиващи се пазарни икономики са изправени пред по-нестабилно
Коментари Харесай

МВФ очаква основните лихвени проценти по света да останат високи за известен период от време

Страните с разрастващи се пазарни стопански системи са изправени пред по-нестабилно и по-несигурно бъдеще, заради което би трябвало да възстановят фискалните буфери в националните си бюджети, да усилят приходите си, да разнообразят комерсиалните си потоци и да се приготвят за големи годишни разноски, свързани със зеления климатичен преход. Това съобщи първият заместник-управляващ шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат по време на конференция, проведена от централната банка на Република Южна Африка, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Вторият по сан началник в МВФ уточни, че разрастващите се пазарни стопански системи са изправени пред редица провокации заради възходящите геополитически несъгласия, усложняващите се финансови условия в световен аспект и възходящите разноски, свързани с предотвратяването на отрицателните промени на климата.

" Централните банки би трябвало да са подготвени да работят, в случай че финансовите условия се влошат доста в световен аспект. Те би трябвало да вземат поради финансовите опасности, свързани с отрицателното изменение на климата ", показва Гопинат.

МВФ чака " главните лихвени проценти (на водещите централни банки - бел.ред.) да останат високи " за прочут интервал от време " и евентуално в никакъв случай повече да не бъдат на доста ниски нива за по-продължителен период ", отбелязва първият заместител ръководещ шеф на интернационалната финансова институция.

От началото на 2023 година се следи шесткратно нарастване на значимите политически решения, които водят до ограничение на свободната търговия, по данни на МВФ.

" Смущаващите " геополитически несъгласия се чака да нанесат най-сериозни вреди на страните с разрастващи се пазарни стопански системи, като загубите на някои от тях може да възлязат на 10 на 100 от брутния им вътрешен артикул, показва Гита Гопинат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР