Страните от Европейския съюз трябва от 1 август да намалят

...
Страните от Европейския съюз трябва от 1 август да намалят
Коментари Харесай

Изправена ли е Европа пред критична ситуация заради газа

Страните от Европейския съюз би трябвало от 1 август да понижат потреблението на природен газ с 15%, като този режим на икономисване ще продължи през целия сезон до края на март следващата година. Това предлага проект за самостоятелност от съветския газ, който Европейската комисия показа през днешния ден.

Изправена ли е Европа пред сериозна обстановка и какви са решенията - по тази тематика разясниха гостите на „ Пресечна точка” по специалистът по пътна сигурност Любка Маринова, специалистът по връзки Даниел Киряков и финансистът и бизнесмен Никола Янков.

„ Консумацията на газ ще си остане функционалност от цената. Трудно е механически да ограничите самата консумация, тъй като по какъв начин да вземем за пример ще ме накарате да го спра в моята къща? Начинът е да ми вдигнете цената, няма различен вид в естествена среда”, сподели Янков.

Според него в средносрочен проект, след 1-2 години, недостиг на сила няма да има, тъй като ще сменяем съветския газ с въглища и нуклеарна сила или с спомагателни ВЕИ мощности за произвеждане на ток.

„ Известно е какъв брой количество газ използва България, като в същото време е ясно и, че потребността от газ е в топлофикациите, химическа и тежка промишленост. Въпросът обаче ще е по какъв начин те да бъдат работещи при повишение цената на газа”, разяснява Киряков.

„ Очаква ни тежка зима. Трябва да се върнем към въглищните централи, а не да ги затваряме. Така ще се спасим”, счита Даскалова.

Целия диалог гледайте във видеото
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР