Страните от Европейския съюз постигнаха днес политическо споразумение за широка

...
Страните от Европейския съюз постигнаха днес политическо споразумение за широка
Коментари Харесай

ЕС прие още по-бързо намаляване на парниковите емисии и нов въглероден данък

Страните от Европейския съюз реализираха през днешния ден политическо съглашение за необятна промяна на въглеродния пазар на общността, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Сделката планува да бъде комплициран завършек на " безплатното замърсяване " от страна на индустрията, топлоцентралите и колите. Заложено е по-бързо понижаване на парниковите излъчвания и въвеждане от 2027 година на нов " въглероден налог " за пътния превоз и отоплението на постройките.

Сега въглеродният пазар на Европейски Съюз задължава към 10 хиляди електроцентрали и предприятия да купуват разрешителни да отделят въглероден диоксид в атмосферата - система, която е от основно значение, с цел да извърши съюзът своята цел да редуцира до 2030 година парниковите си излъчвания с 55 % по отношение на нивото им от 1990 година Сделката, контрактувана от преговорни екипи на страните членки и Европейския парламент, слага още по-амбициозна цел: парниковите излъчвания да бъдат понижени до 2030 година с 62 % спрямо тяхното равнище през 2005 година, отбелязва Ройтерс.

Планът планува през 2024 година от системата да отпаднат 90 милиона разрешителни за обособяване на въглерод, а през 2026 година - още 27 милиона. Таванът на издадените разрешителни ще бъде намален с 4,3 % в интервала 2024-2027 година и с 4,4 % през 2028-2030 година, показва Ройтерс.

" От 2027 година идва часът на истината. Всички би трябвало да понижат излъчванията си до тогава или ще би трябвало да заплащат скъпо ", заключи водещият договарящ от страна на Европейския парламент Петер Лизе. Германският евродепутат от Християндемократическия съюз изрази вяра наближаващите крайни периоди да насърчат вложенията в " зелена сила ".

От 2026-2034 година Европейски Съюз последователно ще спре да издава безвъзмездни разрешителни за обособяване на въглерод - мярка, която в този момент пази неговите производства от задграничната конкуренция.

Сделката планува също през 2027 година да бъде основан нов въглероден пазар за доставчиците на автомобилни горива и за топлоцентралите, отделящи парникови излъчвания.

Въглеродният пазар последователно ще се разпростре върху морския превоз, вътрешноевропейските полети, а от 2028 година - и върху инсинераторите за боклуци.

След като евродепутати се оповестиха срещу включването на семействата в схемата, преговорните екипи договориха няколко ограничения за предотвратяване на жителите от високите цени на въглеродните излъчвания.

Ако цените на горивата през 2027 година са толкоз високи, колкото и в този момент, тогава въвеждането на въглеродния пазар ще бъде отсрочено за 2028 година В случай че " въглеродният налог " нарастне до 45 $, ще бъдат издадени спомагателни разрешителни, в опит да бъдат обуздани цените.

Разрешителните в Европейски Съюз нарастнаха доста през последните години поради упованията, че по-високите цели на съюза за понижаване на парниковите излъчвания ще лимитират тяхното предложение. В петък " въглеродният налог " за един звук излъчвания бе към 84 евро - десетина пъти повече спрямо преди 10 години.

Освен това Европейски Съюз ще сътвори фонд на стойност 86,7 милиарда евро, с цел да помогне на потребителите и на дребния бизнес да се оправят с новите условия и да влагат в енергоспестяващо саниране на здания и в електрически автомобили. Средствата ще бъдат обезпечени от приходите от новия въглероден пазар и от държавните управления на страните членки.

Сделката бе реализирана след 30 часа договаряния, които започнаха в петък. Тя към момента е краткотрайна, като е належащо да бъде утвърдена публично от Европейския парламент и Европейския съвет, отбелязва Ройтерс.

Франс прес напомня, че промяната бе препоръчана от Европейската комисия предходната година. Тя има за задача да укрепи във всички посоки амбициозните цели на Европейски Съюз да понижи парниковите си излъчвания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР