Страните членки на НАТО трябва да отделят повече средства за

...
Страните членки на НАТО трябва да отделят повече средства за
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: Двата процента разходи за отбрана трябва да са минимум, а не цел

Страните членки на НАТО би трябвало да отделят повече средства за защита, а контрактуваното равнище на военни разноски в размер на 2% от Брутният вътрешен продукт би трябвало да стане " не цел, а най-малко ". Това съобщи генералният секретар на Алианс Йенс Столтенберг в изявление за шведския вестник Svenska Dagbladet .

" Едно от предложенията, които доста хора считат за рационални, е, че 2% не би трябвало да бъдат цел, а най-малко. Разбирам, че може да е мъчно за държавните управления да отделят средства, само че за жалост живеем в рисков свят, и ние би трябвало да пазим мира. Това коства пари ", акцентира Столтенберг.

Решението за увеличение на разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт бе взето на срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 година и се очакваше да бъде приложено до 2024 година През 2021 година единствено 10 от 30-те страни на Алианса са достигнали тази граница.

Генералният секретар на НАТО има намерение да стартира полемики по обновената финансова задача, която се чака да бъде изпълнена в точния момент за срещата на върха на блока във Вилнюс, планувана за лятото. " Виждам нужда да повишим упоритостите си. Трябва да създадем повече “, прикани норвежецът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР