Страните членки на Европейския съюз ще получат по-малко от очакваното

...
Страните членки на Европейския съюз ще получат по-малко от очакваното
Коментари Харесай

ЕС ще получи по-малко от очакваното количество Covid ваксини през второто полугодие



Страните членки на Европейския съюз ще получат по-малко от предстоящото количество ваксини против ковид през втората половина на годината, заяви организация Ройтерс като се базира на работен документ на Европейската комисия.

Според калкулации на EK Европейския съюз ще получи към 900 милиона дози ваксини против Covid-19 спрямо 980 милиона дози, които Комисията очакваше преди месец, или с близо 10 % по-малко.

Документът, който Комисията показа с водачите на Европейски Съюз на срещата на върха в Брюксел в четвъртък, също по този начин демонстрира, че се чака съюзът да получи по-малко дози през първата половина на годината в съпоставяне със личните си прогнози в края на май.

Не се чака обаче това да повлияе на задачата на Европейски Съюз да имунизира 70% от пълнолетното си население през лятото, само че демонстрира, че усложненията с доставките към момента могат да наложат промени във имунизационния развой.

Документът, забелязан от Ройтерс, също по този начин демонстрира прогнозата на единния блок, съгласно която той ще получи към 500 милиона дози през третото тримесечие на годината и още 400 милиона сред октомври и декември от четири производители: " Файзър " / " Байонтех ", " Модерна ", " АстраЗенека " и " Джонсън и Джонсън ".

През първата половина на годината Европейски Съюз е получил 424 милиона дози, се споделя още в документа, показващ данните за доставките, предстоящи до 27 юни. Това разрешава да се имунизират с най-малко една доза 220 милиона души, или 60% от пълнолетното население на Европейски Съюз.

Малкият спад през третото тримесечие ще се дължи най-много на намаляването на доставките на ваксини на " Джонсън и Джонсън ", защото компанията е изправен пред индустриални проблеми. Американската компания се чака да достави единствено 7 милиона дози през юли, демонстрира документът на Европейски Съюз, откакто се чака да пропусне задачата си за доставка и през изтичащото второ тримесечие.

Основният снабдител на ваксини за Европейски Съюз - " Пфайзер " се чака да достави малко по-малко ваксини през последното тримесечие на годината, в сравнение с Европейски Съюз очакваше през май, демонстрират още документите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР