Страната на огъня по пътя на коприната. История на Азербайджан

...
Страната на огъня по пътя на коприната. История на Азербайджан
Коментари Харесай

Нова книга разкрива непознатата история на Азербайджан



" Страната на огъня по пътя на коприната. История на Азербайджан " - по този начин е озаглавен научният труд на австрийския историк и публицист професор Ерих Файгл, който в превод на полковника от запаса Тодор Енев към този момент може да бъде открит и на български език.

Книгата разкрива незнайни досега обстоятелства от другите интервали на страната, която въпреки  основната си роля на снабдител на скъпи запаси, остава прекомерно непозната за Западна Европа.

След разпадането на Съветския съюз поради задълбочаващата се енергийна рецесия Азербайджан попада в центъра на геополитическите ползи, изключително след експлоадирането на военния спор сред Грузия и Русия през 2008 година, когато в риск попада газопровода " Набуко ", който минава през грузинска територия и за Западна Европа би трябвало да бъде опция на съветските доставки.

Заобиколен на север от Русия и на юг от Иран, Азербайджан търси златния път за спокойно съжителстване сред двете суперсили и макар че единствено две години до 1920 -та е самостоятелна република, съумява да запази своята еднаквост.

Целта на Ерих Файгл е да напише налична, само че и прецизна история на страната, единение сред текст и картина.

Полковника от запаса Тодор Енев, член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и създател на превода на " Страната на огъня по пътя на коприната. История на Азербайджан ":

Изключително забавна книга за свят, който беше чужд за мен. В тази книга прочетох неща, които са били крити.



Енев посочи, че прозвището „ Страна на огъня “ идва от нефта, открит в пещери в нея. Той текъл свободно и жителите й го запалили, с цел да схванат, че могат да се топлят с него.

Полковник Енев персонално опознава Азербайджан през есента на 2010 година и това му оказва помощ извънредно доста при работата по превода. Прочита книгата за 2 дни и 2 нощи. Преводът му лишава 2 месеца.

Разказът на Ерих Файгл потегля от Тур Хейердал, норвежки етнограф с знания по зоология, ботаника и география, който става прочут с неговата доктрина за спокойно заселване на тихоокеанските острови и който съумява да посети руската република по време на разгара на войната в Афганистан.

Повествованието минава през историята на скалния резерват Гобустан, където на голяма повърхност от разхвърляни скални парчета има рисунки на 5000 години. Засяга и  тематиката за азербайджанските петролни полета, определени за снимачна площадка на една от най-успешните серии на кино лентата " Джеймс Бонд ".

От книгата научаваме още, че Азербайджан е „ една от античните люлки на цивилизацията “, това е и първата световна страна в мюсюлманския свят, която за късото си битие при започване на предишния век, е признала равенството сред мъжете и дамите.

На територията на днешния Азербайджан е имало християнска страна. Непосредствено след възникването на религията там е учредена страната Албания. Паметниците от нея са непокътнати.

Братята Нобел са проработили своето благосъстояние в Азербайджан, само че и са помогнали на страната да развие нефтодобива. Нобеловата премия се дава, благодарене на парите, изкарани на тази територия.

Йосиф Сталин получава прозвището Сталин в затвор в Баку – разкрива преводачът Тодор Енев любопитни детайлности от историята на каспийската страна.

Австрийският историк Ерих Файгл е бил засегнат от лъжите за Азербайджан, от превратната позиция, която се е наложила за историята и природата на Карабахския спор с Армения, в който пасивите са струпани върху Азербайджан. Файгл проучва всестранно и историческите корени и хронологията му.

Ще бъде най-полезна за историците, а може би след това и за политиците, с цел да си помислят по какъв начин ще работят по-нататък. Дали ще подклаждат враждата сред народите или ще работят за другарство и дружбата сред тях – счита Енев.

Целият етюд на книгата чуйте в прикачения звуков файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР