Страна, която има ядрена енергетика, има друг тип икономика. Това

...
Страна, която има ядрена енергетика, има друг тип икономика. Това
Коментари Харесай

Славчо Нейков: Страна, която има ядрена енергетика, има друг тип икономика

Страна, която има нуклеарна енергетика, има различен вид стопанска система. Това е доста сериозна причина за икономическо развиване. Това сподели Славчо Нейков - някогашен основен секретар в Министерство на енергетиката, в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

По думите му нуклеарната енергетика към този момент се конкурира доста съществено с други източници на сила. „ Има големи ВЕИ мощности, които чакат присъединение, и това са стъпки, които могат доста бързо да бъдат осъществени във времето, до момента в който построяването на нови нуклеарни мощности лишава десетина години. Един ветропарк като „ Свети Никола ", който има 13 пъти по-малка мощ, в сравнение с двата реактора на АЕЦ „ Козлодуй ", предходната година е създал ток да зареди 100 000 български семейства ", даде образец той.

Той означи, че в международен мащаб тематиката за регулирането на дребните модулни реактори не е на равнище. Идеята за потреблението на сходни реактори у нас не е нова, напомни Нейков. „ Преди пет години в Стара Загора беше стартирана концепция за три модулни реактора, само че това са към момента абстракции, за които е към момента рано да приказваме ", добави той.

Заради планов ремонт на единия от реакторите на АЕЦ „ Козлодуй " в първите дни на годината България от чист експортьор се е трансформирала във вносител. „ Ние внасяме ток не тъй като нямаме мощности да произведем нужната ни сила, а просто тъй като е по-евтин. А той е по-евтин заради софтуерния взрив и заради обстоятелството, че някои страни от района се ориентираха в точния момент и сътвориха по-добри условия както за развиване на лични ВЕИ мощности, по този начин и за развиване на газови мощности - ТЕЦ-овете им не работят на въглища, а на газ ", изясни специалистът.

Според Славчо Нейков законодателството ни не подхожда на актуалните условия за развиване на мрежите. „ Тези към 40 000 мегавата ВЕИ, които чакат и които можеха да създават този ток, вместо да го внасяме, не работят и една от аргументите е поради калпавото законодателство. Вторият доста огромен проблем е казусът с регулатора, тъй като има едно битуване в политическата мисъл, че при либерализацията на пазара ролята на регулатора понижава. Това, което те направиха, в това число и с промените на Конституцията, ти си сътвориха условия да манипулират регулатора ", уточни Нейков.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР