Страхът от змии е сред най-разпространените фобии и въпреки това

...
Страхът от змии е сред най-разпространените фобии и въпреки това
Коментари Харесай

Защо се страхуваме от змии?

Страхът от змии е измежду най-разпространените уплахи и все пак доста хора не са виждали змия онлайн. Откъде тогава произтича този мощен боязън?

Изследване, представено от Live Science, демонстрира, че хората са развили вродена наклонност да откриват бързо змии и паяци и да се научат да се боят от тях.

Психолозите открили, че и възрастните, и децата засичат изображения на змии измежду голям брой други обекти по-бързо, в сравнение с жаби, цветя или гъсеници. Учените считат, че тази дарба е помогнало на предците ни да оцеляват в дивата природа.

" Идеята е, че по време на еволюционната история хората, които бързо са се научили да се боят от змии, са имали преимущество да оцеляват и да се възпроизвеждат ", споделя Ванеса Лабу, психолог от Университета на Вирджиния. " За хората, които засичали наличието на змии доста бързо било по-вероятно да предадат гените си по-нататък ".

Антрополози даже настояват, че способността да се виждат змии в дивата природа може да е предиздвикала ранните примати да развият по-добро зрение и по-голям мозък.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР