Стойността на инвестициите в офис площи възлиза на 2,5 млрд.

...
Стойността на инвестициите в офис площи възлиза на 2,5 млрд.
Коментари Харесай

€2,5 милиарда са инвестициите в офис площи през първата половина на 2022 г. в ЦИЕ, въпреки дистанционната работа


Стойността на вложенията в офис площи възлиза на 2,5 милиарда евро през първото полугодие на 2022 година, което съставлява 42% от общия капиталов размер в района на ЦИЕ-15 (Албания, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна гора, Полша, Румъния, Словакия и Словения.) 

Силна транзакционна интензивност е записана в Полша, демонстрира отчет на Colliers: " ExCEEding Borders: Офис пазарите в ЦИЕ-15 в турбулентни времена ".

" Изчаквателният метод, общопризнат от доста вложители, наред с други фактори, се дължи на нарасналата цена на финансиране, вследствие на възходящите лихвени проценти и обвързваните с тях разноски, като да вземем за пример лихвените суапове, които са се нараснали доста на годишна база. На някои западноевропейски пазари към този момент са регистрирани ранни признаци на корекции на цените, които се усилват с сред 25 и 50 базисни пункта, и можем да чакаме, че сходни промени ще последват и в Централна и Източна Европа ", разяснява Кевин Търпин, Регионален шеф финансови пазари, Colliers CEE.

Търсене на офис площи

Две години и половина след началото на пандемията е ясно, че смяната в упованията на работната мощ в посока да имат опция за хибриден или напълно отдалечен формат на работа, е непрекъсната. В изследване измежду експерти от висшия мениджмънт на компании, основани в Полша, 89 % от интервюираните показват, че в техните организации е въведен хибриден модел на работа, а 2/3 от тях срещат опозиция при опитите си да върнат хората в офиса. Подобни настройки се следят и в други страни от района. Средната пикова претовареност на офисите през второто тримесечие на 2022 година остава към 30% за ЕМЕА.

Първото тримесечие на 2022 година и войната в Украйна сътвориха нови провокации и спомагателна непредсказуемост, невиждани от доста години насам. Нарушенията във веригите на доставки, възходящите разноски за материали и труд в допълнение ускориха към този момент преобладаващия закостенял метод към разноските и фокуса върху непрекъснатостта на бизнеса.

Предлагане на офис площи

Случващото се оказва влияние и върху предлагането. Въпреки че доста наематели се стремят да усъвършенстват площите си, предлагането на първокласни офиси остава лимитирано на множеството пазари в района. Този проблем се усложнява от забавянето на решенията за пускане на нови планове или удължаването на графиците за строителство. Цялостната икономическа неустановеност и покачването на цените принуждават наемодателите да бъдат по- консервативни във връзка с изискванията на наем и предлаганите тласъци. Това от своя страна затруднява намирането на първокласни нови местоположения, както и адаптирането на съществуващите офис площи към условията на хибридната работна среда.

" В резултат на това наемателите са изправени пред все по-труден избор при наемането на офис пространство. То би трябвало по едно и също време да дава отговор на потребностите на хибридния формат на работа, да има капацитет да притегля нови гении и да има притегателна мощ за актуалните чиновници, които към този момент са привикнали с удобствата на домашния офис ", прибавя Доминика Йедрак, шеф Изследвания и консултантски услуги за Полша и ЦИЕ.

Свободните офиси

Заради по- високите разноски за строителство и ниската наличност в някои от най-търсените се следи нарастване на наемите, изключително за новопостроени здания. В допълнение се чака и навсякъде повишение на ставките вследствие на инфлацията.

Цените на строителните материали

Изискванията за финансови разноски за довършителни работи също стават все по- сложни за предугаждане и обмисляне. През първото и второто тримесечие на 2022 година цените на строителните материали са се нараснали с 30% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, като те варират доста според от групата материали. Това прави предвиждането на разноските за довършителни работи доста сложна. Тенденцията евентуално ще се резервира или даже задълбочи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР