Стойността на борсата на млади фармацевтични стартъпи и биотехнологични компании

...
Стойността на борсата на млади фармацевтични стартъпи и биотехнологични компании
Коментари Харесай

Кой колко печели от състезанието по инвестиции в големите надежди

Стойността на борсата на млади фармацевтични стартъпи и биотехнологични компании отбелязваше внезапни скокове на няколко пъти тази година под въздействието на напредъка в търсенето на ваксина срещи Ковид-19. Една от тези компании е немската BionTech, която заяви за голям прогрес в взаимната си работа с Pfizer, съобщи Франс прес.

BionTech има 1500 чиновници и акциите ѝ се търгуват Уолстрийт. Тя е учредена единствено преди 12 години, а котировките й са скочили с 225% от началото на годината. Стойността й през днешния ден е близо 26 милиарда $ и двамата й създатели влязоха в клуба на най-богатите германци. 

Покрай нея нарастнаха акциите и на биотехнологични стартъпи, които дадоха съществени поръчки релативно бързо да основат надеждни ваксини против новия ковид. Така да вземем за пример акциите на немската CureVac скочиха с 300% тази година, на американската Новавекс (Novavax) - с 240 %, а на Moderna, която през днешния ден разгласи мощни и обещаващи резултатите от проби на личната си ваксина против COVID-19 - с 326% и са на стойност над 30 милиарда евро. 

Апетитът на вложителите се отрази и на първичното обществено предложение на борсата. Меката за биотехнологиите Уолстрийт и борсата Насдак записаха 65 нови компании, които привлякоха 16,2 милиарда евро, най-голямата сума в историята, съгласно компанията за финансови данни Дийлоджик (Dealogic). 

Moderna, която е доста напреднала в създаването на ваксина, употребява сходна технология на тази на BionTech и Pfizer. Според оповестените през днешния ден резултати, ефикасността на нейната разработка е 94,5% - т.е. по-висока от обявените предходната седмица резултати на взаимния артикул на Pfizer и BionTech за успеваемост, които са малко над 90%.

" Те ще завоюват доста пари при позитивни резултати ", разяснява Даниел Махони, шеф на фонд във фармацевтичната промишленост за компанията Полър кепитъл (Polar Capital) в Лондон. Специалистът натъртва най-много на обстоятелството, че както в тази ситуация на BionTech, стартирането на пазара на ефикасна ваксина за по-малко от година, би било свръхестествен триумф за тази компания, чиято технология към момента не е е потвърдена. 

Именно тук се крие парадоксът при тези компании: те са щурмувани от вложители, привлечени от софтуерни обещания, а самите компании в някои случаи нямат никакъв артикул, който да предложат. Това е отражение на мощните съмнения в бранш, който може през днешния ден да е на върха, а на следващия ден - да изпадне в недружелюбност. Такъв е казусът с американската компания Иновио (Inovio) с обещаващ претендент за ваксина, чиито акции скочиха десетократно през лятото, с цел да се срутен, тъй като планът се забави.

Междувременно, Котировките на Уолстрийт поеха нагоре при започване на днешната търговия, след известието на (Moderna Inc) заяви, че създадената от нея ваксина против Ковид-19 е с 94,5 % резултатност. Новината ускори очакванията за стопанската система, приключваща година на спад, провокиран от пандемията, съобщи Ройтерс, циирана от Българска телеграфна агенция.

Промишленият показател Дау Джоунс прибави 192,55 пункта или 0,65 на 100 и откри на ниво 29 672,36 пункта.

По-широкообхватният показател Стандард енд Пуърс 500 набъбна с 15,01 пункта или с 0,42 на 100 до 3600,16 пункта, а показателят на високотехнологичните сдружения Насдак се увеличи със 17,82 пункта или с 0,15 на 100 до 11 847,11 пункта след сигнала за начало на сесията
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР