Стотици служители на завода за боеприпаси „Емко” от Монтана и

...
Стотици служители на завода за боеприпаси „Емко” от Монтана и
Коментари Харесай

Служители от „Емко“ протестираха в София

Стотици чиновници на завода за муниции „ Емко” от Монтана и Трявна излязоха на митинг пред Народното събрание. Депутати от опозицията излязоха да беседват с тях.

Хората са обезпокоени, че не се ли върне лицензът на завода, до две седмици могат да останат без работа. Според компанията даже откакто отстранили всички наложени им наставления, лицензът по този начин и не е върнат. Възложена им е обаче нова инспекция.

Протестиращите упорстват за незабавни дейности от страна на страната. Те стачкуват пред Народното събрание, с цел да може ръководещите да ги чуят.

„ Емко” към този момент има и нов шеф, който е дълготраен чиновник на завода, заяви Нова телевизия.

На място дойдоха и депутати от парламентарната група на Българска социалистическа партия, които взеха решение да приказват с протестиращите. Те поканиха техни представители да влязат в постройката на Народното събрание. Хората обаче упорстват ръководещите да излязат при тях.

Българска социалистическа партия желае чуване на икономическия министър Емил Караниколов

от икономическата комисия идната сряда поради случая с отнетия лиценз на "Емко " и митинга.

Това разгласи пред публицисти в Народното събрание Жельо Бойчев, след среща на ПГ на левицата с протестиращите пред постройката на Народно събрание служащи от индустриалните площадки на завода в Монтана, Трявна, с. Белица, Русе.

Социалистите ще упорстват да чуят от министъра по какъв начин ще бъдат непокътнати работните места и обезпечени интернационалните контракти, които сдруженията от военния комплекс са подписали.

"Емко " няма потребност от избавление, разяснява пред публицисти в Народното събрание Красимир Падарев, шеф на "Емко "-Монтана. По думите му, предприятието е в заплаха, тъй като му се вършат пречки и спънки, нарушава се законовият ред в страната. Пращат се инспекции - оправяме нещата, още веднъж не ни връщат лиценза, изясни Падарев.

Той акцентира, че всички открити нередности са отстранили. Вчера забележката от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) в с. Белица е за сандъци с нещо си, които били с два сантиметра по-близо до стената, това е чисто заяждане, поддържа изказванията си шефът.

Ако нещата не престават по този метод, "Емко " няма да може да издържи дълго, сигнализира той. В завода в Монтана работят към 400 души, в Трявна - 650.



Красимир Падарев добави, че няколко пъти са канили министъра на стопанската система, само че досега той не е отишъл.

В същото време министърът, когато излязоха русенските ни сътрудници, побърза да отиде там, с цел да спре абсурда, укори той.

Шефът на "Емко " в Трявна Славчо Димиев прикани държавното управление да не насъсква служащите един против различен.

Вчера министър председателят Бойко Борисов разгласи, че не го интересуват частните оръжейни компании, а държавните такива.

„ Не е в компетенцията на министъра на стопанската система независимо да спре или да върне лиценза на фирмата”, се споделя в мнение на Министерството на стопанската система. „ Решението за прекъсване на лиценза за период от 6 месеца или до премахване на установените нередности е взето от Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките след получени мнения за нередности при съхранението на боеприпаси”, се споделя още в известието.

По-рано през днешния ден Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Марин Маринов изясни, че отнетите лицензи и инспекциите се вършат поради сигурността на служащите.

"Ако след това стане гърмеж, ще ни питате за какво не е направена инспекция ", сподели Маринов.

Проверките ще приключат до 25 септември.

Изпратил съм сигнал до прокуратурата – поради три типа муниции. Причината – последните два пъти "Кинтекс " е изискал предложения единствено от "Емко ", само че не и от ВМЗ и "Дунарит ", а такова обвързване е имало. Ако имаше предложения от другите две сдружения, щеше цената да е 5-10% по-ниска. Това разгласи министърът на стопанската система Емил Караниколов. Той не пропусна да попита за какво "онзи, който се афишира за притежател на "Дунарит ", не се е загрижил за това и не е пратил оферта, с цел да може предприятието да завоюва.



Ще има инспекция в "Кинтекс " какво се е случвало последните 10 години там

по какъв начин са се правили покупко-продажбите, даде обещание Караниколов. Проверка ще бъде направена и във ВМЗ – дали има техни патенти, които се употребяват непозволено от други предприятия.

От думите на министъра излезе, че сега се създава за повторно поръчката, предопределена за Индия. Това нищо няма да коства на данъкоплатците, добави Караниколов. Припомняме, че ВМЗ в този момент прави боеприпасите.

Няма наредба от страна на страната към държавното сдружение "Кинтекс " да премисли връзките си с оръжейната компания "Емко ", уточни Караниколов и разгласи, че на 31 август от "Емко " са изпратили искане до "Кинтекс " да бъдат анулирани протоколите и фактурите за продукцията на "Емко ", която беше предопределена за Индия и която по този начин и не беше натоварена на пристанище Бургас. Икономическият министър разгласи и, че Агенция "Митници " няма право да пусне боеприпасите, тъй като "Емко " е с лишен лиценз.

Защо от "Емко " не работят да отстранят нередностите? Междуведомственият съвет ще направи изключително съвещание за връщане на лиценза, в случай че всичко е наред. Няколко пъти са давани наставления за премахване на нарушаванията, само че това не се е случило, сподели Караниколов.

Преди месец страната лиши лицензите на "Дунарит ", а след това и на неговия притежател "Емко ". Тогава служащите излязоха на митинг, а синдикати и управление упрекнаха компания, близка до Делян Пеевски за офанзивите против заводите. Пеевски отхвърли да има интерес в оръжейния бизнес.

Държавата и "Емко " спорят за собствеността на "Дунарит ". Според Министерство на стопанската система русенското сдружение към момента е благосъстоятелност на КТБ.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР