Стотици поклонници от цял свят идват в Охрид, за да

...
Стотици поклонници от цял свят идват в Охрид, за да
Коментари Харесай

Хора от цял свят се покланят и на мощите на учениците на св. св. Кирил и Методий


Стотици поклонници от целия свят идват в Охрид, с цел да се поклонят на мощите на двама от учениците на светите братя Кирил и Методий - свети Климент и свети Наум Охридски.

Снимка: btvnovinite.bg


Местният екскурзовод Любчо Кортелов ни води в църквата " Свети Климент и Пантелеймон " на хълма Плаошник. Според легендата свети Климент тук самичък е подготвил гроба за успението си.

„ През 886 година свети Климент е изпратен от княз Борис Михаил идва в Охрид. На това място прави новата черква и провежда Охридската книжовна школа. Според едно съмнение от 886 до 916 година в границите на тези години образова към 3500 възпитаници на новата писменост – кирилицата “, споделя екскурзоводът, който е и ръководител на съдружие „ Балкански хоризонти “.

Снимка: btvnovinite.bg


Хора от целия свят идват да се поклонят на светеца.

На другия завършек на Охридското езеро манастирът " Свети Наум " пази мощите на различен огромен възпитаник на Кирил и Методий - свети Наум Охридски Чудотворец.

Едно от поверията за гроба на свети Наум гласи, че в случай че заслушате над него, може да чуете по какъв начин бие сърцето на светеца.

А до момента в който туристите преглеждат реликви в Охрид и покрайнината, Северна Македония се приготвя за 24 май.

Снимка: btvnovinite.bg


" В Република Северна Македония 24 май се празнува по метод, по който хората показват респект и почитание към делото на двамата братя и техните почитатели като с най-различни културни събития, поднасяне на венци и цветя пред техните монументи показват своите усеща на признателност ", показва Димитър Иванов - общоприет консул на България в Битоля.

По думите на локалните българи, управляващите провеждат скромни тържества, на които обаче не канят представители на българските сдружения. Затова в дни като днешните българите в Охрид си спомнят с особена респект за учениците на Кирил и Методий.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР