Стотици жители на Несебър протестираха в подкрепа на хората от

...
Стотици жители на Несебър протестираха в подкрепа на хората от
Коментари Харесай

Протест в Несебър срещу отделянето на Обзор в самостоятелна община

Стотици поданици на Несебър стачкуваха в поддръжка на хората от селата Баня, Паницово, Козница и Емона, които се оповестиха срещу отделянето им от община Несебър. 

На референдум преди една година 73% от жителите на Обзор и още 6 селища гласоподаваха за основаването на нова община. По-късно на контрареферендум част от локалните хора се оповестиха срещу самодейността. 



Днес на централния площад „ Жулиета Шишманова “ в Несебър се събраха поданици от всички селища, с цел да кажат, че са срещу от общината да се откъсват нейни територии. 

Противопоставянето и разделянето в община Несебър продължава към този момент една година. Докато поданици на селата край Обзор стачкуват и желаят да си останат в община Несебър, на 15 километра от тях жителите на самия Обзор упорстват процедурата по отделянето им от община Несебър да бъде  приключена. Днес хората от Несебър с апели и плакати споделиха „ Спрете разделянето “ и „ Да запазим общината цяла “.
" Не би трябвало да се дели общината. Те просто разделят хората. Така не може. Вместо да се сплотяваме - ние се разделяме. "  
" Обзор не са ощетени с нищо. Несебърската община толкоз доста им оказва помощ, че нямам думи. "  
" Жителите на село Баня са изразили мнението си и са срещу основаването на община Обзор. "
" Общините би трябвало да се сплотяват, да бъдат още по-големи. Това красиво Черноморие да бъде разграничено на сходни имоти, на части... Община Несебър се грижи извънредно доста за своите прилежащи селища. "

На протестния протест в поддръжка на жителите на селата Баня, Паницово, Козница и Емона се разпространяваше и подписка с отворено писмо. В него се упорства новото държавно управление да анулира решението за обособяването на нова община, което е от 24-ти март предходната година на предходния Министерски съвет. 

Според кметът на Несебър Николай Димитров, цялата процедура, от провеждането на референдума до решението на Министерски съвет за отделянето на Обзор в нова община, е било осъществено небрежно, за къси периоди и в нея има доста нередности.

" Община Несебър желае да резервира своята целокупност. Ние всички желаеме да запазим своето семейство и да не се поддават администрацията, Министерския съвет и Президентството на измислени провокации. Този референдум беше комбинация от няколко закона, като не дава отговор на никакви условия. "

И от сдружението „ Зелени Балкани “ се оповестиха срещу разделянето на община Несебър, разгласи Роман Узунов.

" Трябва да остане едно цяло и да бъде ръководен от общината. "

За да завърши процедурата по основаването на нова териториално –административна единица с център Обзор, е належащо президента Румен Радев да издаде декрет. 
Издаването на административния акт, обаче се забавя близо 6 месеца. Вчера президентът Радев съобщи, че по случая има неизяснени условия, а решение ще бъде взето, когато се получи информация, че законовите условия са спазени. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР