Стотици хора в руския регион Дагестан, ядосани от израелската бомбардировка

...
Стотици хора в руския регион Дагестан, ядосани от израелската бомбардировка
Коментари Харесай

Руското летище в Дагестан затвори след протести срещу Израел: Какво трябва да знаете

Стотици хора в съветския район Дагестан, ядосани от израелската бомбардировка на Газа, щурмуваха летище в неделя, когато полет от Тел Авив кацна.

Летището в Махачкала беше насила да затвори, откакто някои от протестиращите стигнаха до пистата, до момента в който други бяха чути да скандират антиеврейски лозунги.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Западно отразяване на войната на Израел против Газа – пристрастност или непрофесионализъм? Възпрепятстването на помощта за Газа може да бъде закононарушение под юрисдикцията на МНС, споделя прокурор Гневна навалица нахлу на съветското летище в Дагестан, с цел да стачкува против полет от Израел завършек на списъка

Най-малко 60 души са задържани след конфликтите сред протестиращи и полицията на летището.

Ето какво знаем до момента за случилото се на митинга на летището в Дагестан.

Какво се случи?

В 19:00 ч. локално време (16:00 ч. GMT) в неделя полет на съветската самолетна компания Red Wings от израелския град Тел Авив кацна на летище Махачкала, съгласно Flightradar24. Стотици протестиращи пробиха защитата, с цел да стигнат до пистата и да наводнят региона към паркирания съветски транспортьор. Видеоклипове в обществените медии демонстрират по какъв начин членове на тълпата чупят стъклени порти и тичат през летището. Някои също скандираха антиеврейски лозунги, развяваха палестински флагове или ревизираха паспортите на идващите пасажери. Около 22:00 часа (19:00 GMT) протестиращите са били разчистени от пистата, съгласно чиновници по сигурността. Израелските пасажери са били изолирани и охранявани, съгласно израелски медии, базирайки се на израелски чиновници по сигурността. Транзитният полет е изхвърчал за Москва два часа след идването, съгласно самостоятелната съветска медия Сота. Рано в понеделник съветското вътрешно министерство съобщи, че „ повече от 150 дейни участници в безредиците са разпознати, 60 от тях са задържани “, макар че не е ясно дали към момента са повдигнати публични обвинявания, съгласно новините на Асошиейтед прес организация.

Къде се случи?

Протестът се организира на летище Махачкала, най-голямото летище в съветската република Дагестан. Махачкала, столицата и най-големият град на републиката, се намира на брега на Дагестан.

Някой потърпевш ли е?

Двадесет души са ранени, като двама са в сериозно положение, съгласно АП. Девет от ранените са служители на реда, които са се сбили с тълпата.

Какво е най-новото на място?

Руската авиационна организация Росавиация сподели, че летището в Махачкала ще бъде затворено до вторник, съгласно Agence France-Presse. По-рано те споделиха, че всички полети от и до летище Махачкала ще бъдат спрени до 6 ноември.

Летището „ в този момент е напълно под контрола на силите за сигурност “ съгласно изказване на съветското вътрешно министерство.

Летището също е почистено от неупълномощени хора, до момента в който идващите полети са пренасочени към летища наоколо, сподели Росавиация.

Какво споделят хората?

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху чака съветските правоприлагащи органи да „ работят уверено против бунтовниците и против дивото подстрекаване, ориентирано против евреи и израелци “, съгласно изказване, оповестено от неговия кабинет в неделя вечер.

Правителството на Русия предизвести протестиращите посредством Telegram „ да не не престават с противозаконните дейности и да не се намесват в работата на чиновниците на летището “.

Върховният мюфтия на Дагестан шейх Ахмад Афанди сподели на жителите, че макар че схваща тяхното „ отвращение “, казусът не може да бъде решен по този метод. Той помоли жителите да не се събират, а да проявят „ оптимално самообладание и успокоение “, във видео, споделено с Telegram.

Говорител на Белия дом осъди случая, като сподели, че Съединените щати „ недвусмислено застават зад цялата еврейска общественост, защото сме очевидци на международен скок на антисемитизма “.

Какво знаем за района?

Републиката има болшинство мюсюлманско население и е дом на повече от 50 разнообразни националности и етноси. Известен е още като „ Планината на езиците “ или „ Планината на националностите “.

Преди към 1000 години той е служил като врата на исляма към Русия и съвсем десетилетие до 2017 година, когато съветските сили за сигурност в района се борят с въоръжен протест.

Понастоящем Дагестан насочва основни нефтопроводи и газопроводи от Каспийско море до сърцето на Русия.

Какво сподели Кремъл за насилието?

В понеделник Русия упрекна „ външна интервенция “ за насилието на летището.

„ Вчерашните събития на летището в Махачкала значително са резултат от външна интервенция “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти.

„ На фона на телевизионни фрагменти, показващи ужасите на протичащото се в линията Газа – гибелта на хора, деца, старци, е доста елементарно враговете да се възползват и да предизвикат обстановката “, сподели Песков кореспонденти в понеделник.

Кремъл не даде повече детайлности по отношение на изказванието си за „ външна интервенция “.

Песков добави, че президентът Владимир Путин би трябвало да организира среща с висшите си съветници, в това число министъра на защитата и шефовете на шпионажа, по-късно в понеделник, с цел да обсъдят „ опитите на Запада да употребява събитията в Близкия изток, с цел да раздели съветското общество “..

Държавните медии по-рано цитираха губернатора на Дагестан, че „ основателите на това деяние са нашите врагове, които го проведоха от украинска територия “.

Каква е позицията на Русия по отношение на войната Израел-Хамас?

Руският президент Владимир Путин осъди офанзивата на Хамас от 7 октомври, като в същото време оприличи израелската обсада на Газа с блокада на нацистка Германия.

Експерти допускат, че Путин „ не е произраелски “ и търси ескалация на спора, тъй че да отклони световното внимание от руско-украинската война.

В Обединените народи Русия показа две несполучливи проекторезолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваващи за филантропично преустановяване на огъня в Газа и освобождение на всички пленници, държани от Хамас. Резолюциите му получиха противоположна реакция от някои страни, тъй като не загатнаха правото на Израел на самозащита.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР