Стотици хора, сред които много ученици, излязоха по улиците на

...
Стотици хора, сред които много ученици, излязоха по улиците на
Коментари Харесай

Световни протести срещу глобалното затопляне започнаха от Сидни

Стотици хора, измежду които доста възпитаници, излязоха по улиците на Сидни, макар гъстия отровен пушек от близките пожари, с цел да вземат участие в проява по апела на шведската екоактивистка Грета Тунберг, съобщи Франс прес. Те сложиха началото на нова серия от петъчни митинги в целия свят против световното стопляне и незадоволителните дейности за понижаване на парниковите излъчвания.

В Сидни стачкуващите се събраха пред централата на ръководещата Консервативна партия, която те упрекват, че омаловажава опасността от световното стопляне.

Протестът закупи по-особен поврат в страната, където от началото на сухия сезон бушуват стотици пожари, опустошаващи щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд. От началото на октомври шестима души починаха, а стотици къщи и 1,5 милиона хектара бяха изпепелени от огнената буря. Премиерът на Австралия Скот Морисън отхвърли яростно връзката сред тези пожари и климатичните промени. Неговото държавно управление е разгорещен бранител на доста мощната и доходоносна австралийска минна индустрия.

" Бездействието на нашето държавно управление по отношение на климатичната рецесия усили мащабите на пожарите ", споделя Шиан Бродерик, която е един от уредниците на протестното придвижване. " Населението страда. Общини като нашата страдат, а лятото даже не е почнало ", добавя тя.

Австралия, която има 25 милиона поданици, понижи излъчванията си на парникови газове повече, в сравнение с най-големите замърсители на планетата. Но страната си остава един от най-големите експортьори на въглища в света.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР