Стотици хора се събраха тази сутрин под проливния парижки дъжд,

...
Стотици хора се събраха тази сутрин под проливния парижки дъжд,
Коментари Харесай

Опакованата Триумфална арка отива в историята |

Стотици хора се събраха тази заран под проливния парижки дъжд, с цел да видят за последно опакованата Триумфална арка на пл. " Шарл дьо Гол " / " Етоал ".

Произведението на изкуството по концепция на умрелия преди година Христо Явашев-Кристо бе налично 16 дни.

За " обличането " на арката послужиха над 3000 м. алено въже, 25 000 кв. м. сребристосин полипропиленов плат и 312 тона стомана. Работата по направата и монтирането й е осъществена под управлението на племенника на Кристо, Владимир Явашев. Продължила е малко над 3 месеца. Ангажирани са 220 инженери, строителни служащи и алпинисти.

Достъпът до инсталацията бе вероятен единствено с COVID документ. Той е безвъзмезден, като се изключи вътрешната част и терасата на Триумфалната арка, за които Центърът за националните монументи изисква постоянно такса. За мотива кръговото придвижване на пл. " Етоал " бе затваряно за придвижване на коли през миналите три уикенда.

Опакованата Триумфална арка " ще е като жива, ще се съживява от вятъра и ще отразява светлината. Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще придобие сензитивност. Хората ще имат предпочитание да я пипнат " - сподели Кристо,  представяйки проекта.

Това е първото произведение на изкуството, осъществено след гибелта му.

Проектът коства 14 млн. евро., получени от продажби на истински творби на родения в България художник.

Идеята хрумва на Кристо и неговата спътница в живота и изкуството Жан-Клод през 1961 година Тогава двамата живеят покрай пл. " Етоал ". Те вършат фотомонтаж на Опакованата Триумфална арка, само че не осъществят плана. Минава повече от половин век, преди фантазията им да се осъществя.

Сред най-известните творби на двамата художници са опакованият Райхстаг в Берлин от 1995 година и кейовете на езерото Изео в Италия от 2016 година Кристо и Жан-Клод имат и различен огромен неосъществен план - построяването на гигантска пирамида от 410 000 варела в пустинята на Обединените арабски емирства.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР