Стотици гигатнски азиатски стършели, наричани още стършели-убийци, са се появили

...
Стотици гигатнски азиатски стършели, наричани още стършели-убийци, са се появили
Коментари Харесай

Гигантски азиатски стършели-убийци превземат щата Вашингтон

Стотици гигатнски азиатски стършели, наричани още " стършели-убийци ", са се появили в америанския щат Вашингтон до границата с Канада и заплашват хората и пчелите, заяви Ройтерс, като се базира на локалните селскостопански управляващи.

Стършелите от типа Vespa mandarinia могат да стигнат повече от 6 см дължина и всекидневно населяват Югоизточна Азия, Китай и Тайван. През декември те са видяни за пръв път в Блейн, щата Вашингтон от локален собственик, сподели Свен-Ерик Спишегер, основен ентомолог в земеделското министерство на щата Вашингтон.

" Гигантски азиатски стършел може да те ужили неведнъж и да отдели по-големи дози отрова поради размера си. Отровата е относително токсична и основава местна некроза към раната от ужилването, тъй че можете да видите изумената тъкан ", споделя Спишегер.

" В литературата четем, че множеството хора могат да преживеят едно или две ужилвания . Но в случай че сте подложен на повече ужилвания, некрозата и отровата навлизат в кръвообращението и стартират да влияят върху органите. А множеството ужилвания могат просто да бъдат съдбовни ", добавя той.

Освен че са рискови за хората, гигантските стършели са опасност и за селското стопанство и по-специално за пчеларството, тъй като е известно, че тези инсекти нападат медоносните плечи, изяснява експертът. Известно е, че няколко стършела могат да разрушат цялостен кошер за няколко часа.

" Стършелите навлизат във фаза, в която избиват пчелите, като ги обезглавяват. След това завладяват кошера и го третират като собствен, карат пчелите да изхранват техните дребни ", написа на уеб страницата на щатското земеделско министерство, съобщи Българска телеграфна агенция.

Учените не са наясно по какъв начин стършелите са стигнали до Блейн. Най-вероятно е да са пристигнали с резервоар на търговски транспортен съд на някое от пристанищата в щата. Преднамереното превозване на насекомото на територията на Съединени американски щати е неразрешено с федерален закон.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР