Стотици частни терени в Горубляне са заключени, а планираният парк

...
Стотици частни терени в Горубляне са заключени, а планираният парк
Коментари Харесай

Новият квартал до "Горубляне": с или без парк в съседство

Стотици частни терени в Горубляне " са " заключени ", а плануваният парк " Източен " е до на никое място, тъй като общината не е обезщетила притежателите. Проблемът не е единствено местен - София няма нужните милиарди, с цел да отчужди всички частни зелени терени. Сега мисли механизми дружно с страната. Частично казусът е решен с проекта за новия в жк " Експериментален ", при който притежателите подаряват 25% от терените си на общината за инфраструктура.
Пореден митинг на инициативния комитет от " Горубляне " и затваряне на " Цариградско шосе ". Сигурно сте попадали на редица такива заглавия в медиите - това е сага, която се развива от 2017 година насам.

" Без да излизаме и да подвигаме звук, няма по какъв начин - в тази страна всичко по този начин се взема решение ", споделя арх. Янита Тарабанова, член на инициативния комитет " Горубляне ".
Реклама
Протестират, тъй като от десетилетия чакат общината или страната да изкупят терените им, някогашни аграрни ниви, а това не се случва. Плащат налози, само че са с вързани ръце - нито получават пари за земите си, нито могат да ги употребяват. Блокирани са и упованията им да ги продадат на пазарни цени, за ново строителство.

От тяхна позиция в този момент разновидностите са два: да се намерят средства за обезщетяване, и то бързо, тъй като търпението е изчерпано, или да им се разреши да употребяват парцелите и да се смени предназначението им (вместо за озеленяване да се отредят за строителство например).
Проблемът не е единствено в " Горубляне "
Проблемът с частните терени, планувани за зелени площи в София, е голям и визира освен " Горубляне ", изяснява основният проектант на София арх. Здравко Здравков. За последните 30 години са се събрали близо 81 500 парцела. Отчуждаването им би коствало на общината към 5 милиарда лв., а по метода, по който протича в този момент, би лишило няколко века. Затова сега Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ), " Софияплан " и Институтът за пазарна стопанска система създават вероятни механизми за по-бързо решение.

Всички са съгласни, че би трябвало да се откри баланс по този начин, че хем притежателите на частните терени да получат заслужено обезвъзмездяване, хем София да резервира плануваните зелени клинове (паркове, разположение по поречието на реките, които обезпечават на града пресен въздух от планината). Останалите части от пъзела са свързани с промени в закони, както и с помощ от страната, вероятно.
Реклама
Частично казусът в " Горубляне " в този момент е напът да се реши с приемането на обстоен организационен проект (ПУП) за новия квартал " Експериментален ". Той е в границите сред бул. " Копенхаген ", " Самоковско шосе " и Околовръстното. Останалите частни терени обаче всеобщо попадат в планувания с общия организационен проект (ОУП) от 2009 година и към момента фиктивен парк " Източен ". Предвидената му повърхност е 1250 дка.
Десетилетия очакване и изтичащ период
В София " кутията на Пандора " е отворена, като е възобновена собствеността на някогашни аграрни земи под панелните блокове в жк " Младост " и в промишлената зона " Горубляне ".
Голяма част от терените под жилищните блокове в кв. " Младост " също са частни, споделя арх. Тарабанова Фотограф: Надежда Чипева
" През 1991 година споделят, че тези притежатели подлежат на компенсации. Може да избират сред компенсационни бонове и земя на друго място. Земята обаче е оценена на 16 ст. на кв.м и хората всеобщо отхвърлят боновете. За компенсацията със земя има концепция да бъдат основани общински и държавен аграрен фонд и притежателите да се обезщетяват от единия или от други според от това за чии потребности се употребява в този момент земята им ", изяснява арх. Янита Тарабанова от инициативния комитет " Горубляне ". По думите ѝ през 1995 година всички са се съгласили с разновидността за обезщетение със земя и от този момент го чакат.

В края на предишния век се появяват очаквания, че земя ще бъде връщана в действителни граници. През 2007 година обаче е признат общият организационен проект (ОУП) на София, който отрежда терените за предстоящ парк - " Източен ". Общината има 15 години, с цел да реши казуса със земите, които попадат в зелените клинове, само че това не се случва. През предходната година срокът изтече и беше изработен опит за въвеждане на нов 15-годишен период за започване на отчуждителни процедури. Конституционният съд го анулира, само че остана изискването зелените терени да не могат да трансформират предназначението си (например на тях да се разрешава застрояване).
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Първа точка 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Първа точка 3 Политика 1 Крипто 2 Първа точка 3 Коментари и разбори Реклама
" По отношение възобновената благосъстоятелност следва да се ползва член 17, алинея 3 и алинея 5 от конституцията - цялост и лишаване в социална изгода единствено след авансово равностойно обезщетение. Това е, което желаят хората от " Горубляне ". Или да бъде позволено някакво застрояване, или обезщетение в рационални периоди. За рационални периоди в Европейски Съюз се одобряват три до най-много пет години ", разяснява юристът и общински консултант от " Демократична България " Борис Милчев за " Капитал ".
Кое обезщетение е заслужено
" Проблемът идва от там, че имаме проекти, които макар голямото ни предпочитание не може да осъществяваме, тъй като нямаме финансовия запас. Липсва ни и времевият небосвод. Притиснати сме от решението на Конституционния съд. А също и от упованията на хората - и на тези, които чакат обществените мероприятия като парковете да се осъществят, и на другите, които чакат заслужено и равностойно обезвъзмездяване ", разяснява за " Капитал " основният проектант на София арх. Здравко Здравков.
Новият Подробен устройствен план ще реши единствено част от казуса. Фотограф: Надежда Чипева
" Безспорно водещо е да осигурим публичния интерес и да запазим обществените мероприятия, само че в това време да спазим Конституцията на Република България, където написа, че тези парцели би трябвало да бъдат овъзмездени заслужено. И тук влизаме в сериозния проблем, обвързван с намирането на ресурса и с упованията на хората. Всеки има друга визия за равностойно обезщетение ", споделя арх. Здравков.
Собствениците желаят отчуждаването да стане по цени на база покупко-продажбите в региона през последните години. Общината припомня, че те имат аграрни земи, които в този момент са поскъпнали с помощта на развиването на града и обществените вложения в инфраструктурата.
" Принадената стойност на града към тези парцели не се регистрира от притежателите. А те са някогашни аграрни земи, които преди 1944 година са били частна благосъстоятелност, а след това са одържавени. След 80-годишен интервал към този момент се намират в територии, които са урбанизирани, с инфраструктура, построени жилищни здания ", споделя арх. Здравков за " Капитал ".
" Всички споделят, че обстановката е несправедлива, само че никой няма смелостта да я реши. Който си разреши да отстрани парк " Изток ", ще загуби гласоподавателите от " Младост ", споделя арх. Янита Тарабанова от предприемчив комитет " Горубляне " Фотограф: Надежда Чипева Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Главният проектант не влиза в елементи за разногласието. От архива на общината обаче може да се види, че през май да вземем за пример тя е плащала по 67 евро на кв.м обезщетение при отчуждаване на парцел за близкия до " Горубляне " бул. " Копенхаген ". В същото време в imot.bg офертните цени за терени на територията на бъдещия жк " Експериментален " са от порядъка на 250-300 евро на кв.м, и то преди още да са публично в регулация.
Очевидно би трябвало да се търсят по-гъвкави нови планови решения, съчетани с обезщетяване на засегнатите притежатели. Това значи целенасочени старания и работа през идващите 20 - 30 години. Ще е извънредно мъчно заради изцяло разрушеното доверие сред жителите и властта. Борис Милчев
общински консултант от "Демократична България "

Бюджетът, който София заделя за отчуждаване, обичайно е дребен - сред 10 и 20 млн. на година. Повечето от парите отиват най-вече за бъдещи улици и булеварди. През 2021 година да вземем за пример целият годишен бюджет на общината за отчуждаване отиде за бъдещия рингов бул. " Тодор Каблешков ".
Широк екип мисли решения
От всички страни са съгласни, че е нужно решение за зелените площи и за " Горубляне ", и то бързо. За намиране на финансов механизъм за придобиване на парцелите се обмисля основаване на специфичен фонд. Идея за сходен фонд, наименуван " Градоустройство ", има още с приемането на общия градоустройствен проект на София " Мусман " през 1938 година Впоследствие е предлаган с първата редакция на Закона за устройство на територията (ЗУТ), само че отпада като опровержителен на закона за обществените финанси, който не позволява целево финансиране.

" Мисля, че можем да потвърдим, че сходен фонд може да проработи за запазване на зелената система, тъй като имаме казус с туристическия налог. Една част от него отиват целево за създаване на туристическа инфраструктура ", споделя арх. Здравков.

Друг вид, по който се мисли, е на правилото " ползвателят заплаща ". Това ще разреши терените да не се получават само от общината, а да станат да вземем за пример частни паркове, като обществото да заплаща за използването на тази услуга.

Времевият небосвод обаче също е проблем. Последното решение на Конституционния съд понижава периода за отчуждаване на 5 години, само че за това време няма по какъв начин да бъдат направени нужните ПУП-ове и общината да стартира да отчуждава. Планът за парк " Изток " да вземем за пример, към момента не е признат.

Арх. Здравков споделя, че е належащо да се мисли и по третия главен въпрос - за смяна в способа за отчуждаване, заложен в Закона за общинската благосъстоятелност. Сега той планува много дълъг развой, в който общината да организира всички отчуждителни мероприятия, с цел да придобие собствеността и постоянно делата се точат години.

В момента екипите на Направление архитектура и градоустройство (НАГ), Института за пазарна стопанска система и " Софияплан " търсят решения по трите въпроса. Целта е да изготвят пакет от ограничения, който да предложат на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), което да инициира нужните законодателни промени. Арх. Здравков изясни, че към този момент са водени диалози с екипа на министерството.
Има три въпроса, на които би трябвало да отговорим: финансовият запас, времевият небосвод и смяната на способа за отчуждаване. Очевидно нещо би трябвало да се промени, споделя арх. Здравко Здравков, основен проектант на София Фотограф: Надежда Чипева
От районното министерство оповестиха, че са били посредник на четири срещи, на които са обсъждани вероятни решения, в това число и промени в законодателството. Срещите се били сред представителите на инициативния комитет и на столична община. Финансовото, екологичното и земеделското министерства също са били поканени, само че не са се присъединили. След вота на съмнение на държавното управление обаче въпросът остава за идващия екип.

" На първо място би трябвало да спазим Конституцията и правилата на правовата страна. Каквото и да е решението, запазването на стабилността в връзките на благосъстоятелност господства. На второ място, не трябва да се позволява цялостно отказване или загуба на предвижданията в развиването на зелената система Столицата, обрисувано при започване на нейното планово създаване преди повече от 100 години, разяснява общинският консултант от " Демократична България " Борис Милчев. И прибавя, че " явно би трябвало да се търсят по-гъвкави нови планови решения, съчетани с обезщетяване на засегнатите притежатели. Това значи целенасочени старания и работа през идващите най-малко 20-30 години. Ще е извънредно мъчно заради изцяло разрушеното доверие сред жителите и властта. "
Не сме срещу парка, само че го нападаме
" Хората от " Горубляне " не сме срещу парковете, ние просто желаеме парцелите ни, които към този момент 31 години стоят блокирани, или да се отчуждят, или да ни се даде да ги употребяваме ", изяснява арх. Тарабанова. На процедура обаче в инициативния комитет не имат вяра, че София може да откри нужните пари за обезщетяване. Тъй като няма развиване по тази линия, протестиращите работят в посока отваряне благоприятни условия за строителство - т.е. срещу парка.

Една от законовите промени на равнище страна, които желае инициативният комитет от Горубляне е обвързвана с промени в член 11 от ЗУЗСО, който планува, в случай че даден терен е предназначен за парк, да не не може да бъде нищо друго. Идеята е членът да важи единствено за съществуващите паркове, е не плануваните за реализация, за които не са отчуждени терените.

" Нека Южен парк стои непокътнат, само че дано в случай че желаят да отчуждават неосъществените паркове, да намерят пари и да го създадат, както ние намираме, с цел да си платим налозите ", споделя арх. Тарабанова. Инициативният комитет даже намира член 11 за противоконституционен и счита да го нападна в Конституционния съд. Въпросният член 11 е неведнъж " нападнат " във времето. Дори при служебното държавно управление с министър арх. Виолета Комитова е препоръчана неговата смяна. " Много се учудих на това предложение, само че за огромен шанс не се стигна до внасянето на сходен текст ", разяснява арх. Здравков. И прибавя: " Предложенията за отпадане на зелените клинове за мен са неразумни. А и мъчно можем да отговорим на останалата част от обществото за какво сме премахнали тъкмо зеления чеп сред " Младост " и " Горубляне ". Още на другия ден ще дойдат и притежатели в " Северния парк ", които също с възобновена благосъстоятелност, и заслужено ще желаят да си слагат по една къща там ".

По думите на арх. Здравков ПУП-ът на парк " Източен " от години се саботира от хората от Горубляне, тъй като се тормозят, че в случай че парцелите им са отредени за озеленяване, пазарната им стойност ще падне. " Изработването на самия Подробен устройствен план се саботира в много ранна фаза, още на равнище задание. То беше подложено на публично разискване от регион " Младост ". Проектантът тогава беше изтощително подложен на критика, че планува метод за опазване на зеленината ", споделя основният проектант. От друга страна съгласно него, без да има Подробен устройствен план няма по какъв начин притежателите да бъдат обезщетени. Собствениците считат, че правото им поражда още с приемането на общия организационен проект.

От инициативния комитет изясняват и че в този момент 30% от територията на парка е засипана със строителни и други отпадъци, изхвърлени нелегално и макар сигналите и фотосите реакция от общината няма. Твърдят и че почвата поначало не е подобаваща за парк. Така че е допустимо да изискат и нова екологична оценка от Министерството на околната среда и водите, която да покаже дали това място е уместно за задачата.
Win-win решение с ПУП-а на " Експериментален "
В казуса с Горубляне се обрисува непълен пробив - към този момент е направен Подробен устройствен план за една част от територията до " Горубляне " - така наречен жк " Ескпериментален ". Планът е по член 16 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), което значи, че откакто влезе в действие Столична община има право автоматизирано и безплатно да отчужди до 25% от всеки парцел за създаване на улици, градинки, учебни заведения, детски градини - обществена общинска благосъстоятелност. Освен това проектите по член 16 могат да разместват местата на парцелите - не е наложително границите на новосъздадените урегулирани парцели да съответстват тъкмо с тези на земята преди регулацията. Това също разрешава по-добро градоустройство и прави улици.

" Хората от " Горубляне " се съгласиха да дадат максимума по закон - 25% от терените си., споделя арх. Тарабанова. Така в ж.к. " Експериментален " ще има 25.4 дка земя за детски градини и учебно заведение, 30.3 дка за велоалеи и над 300 дка за улици и тротоари.

Подобен проект отпуши строителната самодейност в " Малинова котловина ". А неналичието му за " Манастирски ливадии " или " Кръстова вада " докара до това, че там " обществените мероприятия не са обезпечени и общината постфактум се бори, с цел да изкупи всеки един от тези парцели и освен това по не толкоз добре работещите в този момент начини ", както изяснява арх. Здравков.

Освен това ПУП-ът на Ескпериментален " планува малко етажно застрояване - с кота корниз до 10 м, или триетажни здания. Застрояването е 40%, озеленената повърхност - 60%. Предвиден е и огромен линеен парк, до който всички поданици да имат достъп. " По-добре е всеки да има парк някъде покрай него. В Европа към този момент не се вършат огромни паркове, ами такива, до които всеки да има достъп, тъй като огромните изискват голяма поддръжка и най-много защита ", твърди арх. Тарабанова.

Очакванията са, че проектът за " Експериментален " ще се одобри в най-скоро време от общинският съвет - на сесията на 21 юли или след лятната почивка - през септември. " При влизането му в действие може незабавно да се направи капиталова стратегия и в идващите 5, 10, 15 години Столична община да стартира да построява обществената инфраструктура, канализация, водопроводи и улична мрежа, тротоари и паркове и по този начин нататък ", споделя основният проектант.

Още преди ПУП-ът да е влезнал в действие, в уеб страницата imoti.bg към този момент се продават имоти в неговия обсег. Агенция " Джи Ейч Ар Груп " да вземем за пример е оповестила терени за близо 400 дка за продажба. " Предлагането е голямо. Търсенето сигурно ще се усили, когато проектът бъде утвърден. Надяваме се това да се случи скоро ", разясниха от организацията за " Капитал ".
Свързани публикации " Кауфланд " влага 40 млн. лева в нов магазин в " Младост 4 " 22 юни 2022, 16:14 НИКМИ продаде 4-звездния си хотел на белгийци за хъб на работещи номади 25 февруари 2022, 06:40 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР