Стотици бягащи от войната се оплакват от условията и организацията

...
Стотици бягащи от войната се оплакват от условията и организацията
Коментари Харесай

След преместването: Проблеми във фургоните в Елхово, в Сарафово издигат палатков лагер


Стотици бягащи от войната се оплакват от изискванията и организацията на управляващите ни. Късно нощес от морските курорти в Елхово дойдоха 560 бежанци. Те споделиха, че са шокирани от изискванията и от това, че баните и тоалетните са общи.

Напрежението стартира още от рано сутринта поради опашки за храна и вода, на която беше комплициран предел от една бутилка на човек. Междувременно довечера на място пристигнаха доброволци от Варна, които ще донесат в допълнение бутилки с вода.



От 7 ч. сутринта стотици обсадиха фургоните с въпроси по кое време ще изоставен лагера и с недоволства, че са оставени гладни, в това число и децата.

Заради лимита на вода от бутилка на човек на опашка застанаха и децата. Голямото очакване обаче беше за описите, по които хората ще пътуват към почивните бази.

С четири рейса част от бежанците напуснаха лагера. 79 дами и деца бяха признати в база на държавните „ Мини Марица-изток “ в Старозагорските минерални бани.



Базата се употребява целогодишно за отмора на чиновниците, а от управата към момента не знаят по какъв начин ще бъде заплатен престоят и изхранването.

Половината от бежанците са към този момент в почивни бази в Пампорово и Боровец, а останалите ще бъдат извозени на следващия ден.

Палатков лагер в Сарафово

В буферния център в Сарафово беше повдигнат палатков лагер. Засега обаче той остава празен.

Палатките бяха разгънати сутринта, а по-късно дезинфекцирани. Следобед бяха докарани над 400 походни кревати, дюшеци и постелъчен инвентар от базите на БЧК в Лозен и Тополица.

Оборудването на палатковия лагер включва още климатични системи и химически тоалетни, течаща вода. В една палатка могат да пренощуват 20 души. За момента там няма настанени бежанци. Хотелската част към базата е запълнена, само че повече хора не се чака да бъдат пренасочвани към буферния център.

Разгъването на палатковия лагер приключи по обед с стерилизация. Хотелската част е цялостна.

Вечерта стартира извеждане на част от бежанците от Сарафово към държавни бази. От три дни 75 украински бежанци, обитавали до скоро в хотели в „ Златни пясъци “, са настанени във ведомствена база на Пътната организация сред Балчик и Каварна.

Бежанците, най-вече дами и деца, получават храна по три пъти дневно и споделиха, че са удовлетворени от изискванията.

И на север и на юг няма други хотели, от които се постанова да бъдат изведени украинци, споделиха от Държавната организация за бежанците.

Настанените в Сарафово ще бъдат пренасочени към държавни бази навътре в страната, а по-късно буферният център ще бъде закрит.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР