Стоте дни на правителството се влияят и от външните фактори.

...
Стоте дни на правителството се влияят и от външните фактори.
Коментари Харесай

Никола Минчев: Изпращането на военна помощ на Украйна не е на дневен ред


Стоте дни на държавното управление се въздействат и от външните фактори. За тази извънредно тежка конюнктура при избухвала война наоколо до нас, ръководещата коалиция се оправи добре в границите на тези 100 дни. Стремежът е да се увеличи темпото на измененията, които сме си заложили като цел. До този миг най-важното е, че приехме бюджета, стартирахме някои от поставените промени в правосъдната власт – закрихме спецправосъдието и кариерните бонуси във Висш съдебен съвет, предстоят и други промени.

Това сподели ръководителят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев пред Българска национална телевизия.

Кризите забавиха измененията и лишиха от фокуса им, добави Минчев. Друго е да се ръководи в релативно умерено време, друго е когато има война – виждаме по какъв начин това въздейства на енергоносителите. Това е значим аспект, който лишава значима част от времето и вниманието на всеки, който се занимава с ръководство.

На въпрос дали вижда наближаващи избори, Минчев разяснява, че „ изборите постоянно са вероятни “. Със сигурност избори ще има след 3.5 година, а дали ще има по-рано – ще забележим. За нови избори е належащо един от съдружните сътрудници съществено да размишления по отношение на присъединяване си в актуалната коалиция, добави ръководителят на Народно събрание. На този стадий няма предпоставки за това, даже разминавания в мненията по отношение на Украйна няма да докара до ерес, безапелационен е Минчев.

Предстои да се реши дали Народното събрание да предложения украинския президент Володимир Зеленски за чуване пред Народно събрание. Аз персонално поддържам провеждането на такова чуване и ще се веселя това да се случи. Това ще е събитие в българския парламент.

Движение за права и свободи непрестанно повдига тематиката за Плана за възобновяване, само че в последна сметка позитивното е това, което министър председателят заяви – че ще бъде подписан в идващите две седмици. Планът е от основно значение за стабилността на цялата страна – ще влезнат извънредно съществени средства в стопанската система ни.

Темата за изпращане на оръжия в Украйна не е на дневен ред, тъй като няма план, импортиран за това, разяснява ръководителят на Народно събрание. Позицията на държавното управление, подкрепена и от Народното събрание, е, че изпращането на военна помощ на Украйна не е на дневен ред. Към момента е значимо да се праща единствено филантропична помощ.

Относно ареста на Бойко Борисов Минчев разяснява, че не вижда проблем от страна на Министерство на вътрешните работи – те са работили в границите на компетентността си, и не е имало нищо притеснително в самата акция. От ареста на Горанов видяхме и фрагменти, - това правя оценка позитивно, тъй като е умерено – не би трябвало да има показност. Сега топката е напълно в прокуратурата, приключи Минчев


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР