Стопаните на животни често се обръщат за помощ към ветеринарните

...
Стопаните на животни често се обръщат за помощ към ветеринарните
Коментари Харесай

Лечение на рани при животни

Стопаните на животни постоянно се обръщат за помощ към ветеринарните клиники разследване на това, че любимецът им е получил някакво пострадване в дома, на разходка или пък по време на общуването си с други животни. Възможностите на актуалната медицина разрешават сполучливо да се решат редица здравословни проблеми при кучета, котки и други домашни любимци. Главният фактор, който въздейства на лекуването на раните на животни, е своевременната интервенция на здравно лице.

Под рани при животните се схваща нарушаване в целостта на кожата, което е в резултата на външно механично влияние. Ако раната не е дълбока, тогава тя ще може бързо да заживее даже с най-лесната обработка на нараненото място. Има обаче и типове рани, които се лекуват благодарение на хирургична интервенция и други процедури, които не могат да се извършат в дома.

Основни причина за рани при животните:

- Падания и натъртвания.

- Бой с други животни;

- Аварии;

- Следоперативни рани;

 Куче с рана

Видове рани при животните

Във ветеринарната процедура е най-удобна следната подредба на раните, а точно по вида на контузията, която ги е предизвикала:

1. Разкъсвания и ухапвания - региона може да е с друга величина, както и да имат неравни ръбове. Заздравяват дълго, като могат да са съпроводени с гноясал развой и некроза на тъканите.

2. Порязване - имат гладки ръбове и са с дребна дълбочина. При вярна обработка заздравяват бързо;

3. Удар - рядко са съпроводени с кървене. Наличие на хематоми и други затруднения според от силата на удара;

Лечение на рани при животните

За разчистване на полето се употребява дестилирана вода или 3% разтвор на водороден пероксид. Ако раните при животните са отворени, тогава наложително се поставя превръзка. В случай на мощно кървене, може да се употребява турникет, като задачата е да се притискат кръвоносните съдове и по този начин да се спре краткотрайно кървенето.

За да не чешат превръзката любимците, тя може да се навлажни с запарка от лайка или култивиран чай. Трябва да се сменя първоначално всеки ден. Антибиотичното лекуване на ранени животни е също значим стадий от оздравителния развой, а точно с цел да не се получи зараза.

В взаимозависимост от сложността на раната при животните могат да се слагат шевове във ветеринарната клиника. Извършват се и всички дезинфекционни процедури, както и се предписва курса на лекуването. Възможно е да се наложи любимецът ви да остане известно време в стационар, с цел да се следи непрекъснато от здравно лице.

 Превръзка на куче

Важно е да се грижите добре за вашия питомец. Старайте се в дома ви да няма разхвърляне режещи предмети, които животното може да стигне и да се нарани. Ако пък извеждате домашния любим на открито, не му давайте да контактува с други животни, защото те могат да се сбият. Ако въпреки всичко четириногият ви другар е получил пострадване, тогава незабавно го заведете във ветеринарна клиника.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР