Столовата на Спортното училище Васил Левски в Пловдив, откъдето избухна

...
Столовата на Спортното училище Васил Левски в Пловдив, откъдето избухна
Коментари Харесай

65 станаха натровените деца от Спортното в Пловдив

Столовата на Спортното учебно заведение " Васил Левски " в Пловдив, откъдето избухна гърмеж на хранително натравяне, е затворена и няма да работи, до момента в който не излязат окончателните резултати от пробите.

" Към момента 65 деца са показали признаци на натравяне, от които 12 са настанени в Инфекциозна клиника. Състоянието им е доста усъвършенствано. Всички са имали недоволства от болки в корема, гадене, щедро повръщане, разстройство, главоболие ", добави шефката на РЗИ-Пловдив доктор Сийка Димчева.

Тя посочи, че изчакват резултатите от проучванията както на пациентите, по този начин и на пробите, взети от БАБХ. " Разпоредили сме личният състав, който работи в столовата на образователното заведение, да се изследва за чревно носителство ", сподели доктор Димчева. По думите й част от децата са получили признаци след обедното ястие, а другите - след вечерята. " Изобщо не можем на този стадий да бъдем безапелационни кой е източникът на този гърмеж ", добави тя.

Проследява се каква храна се е приготвяла в стола още от понеделник, тъй като може и от нея да е тръгнало натравянето. " В момента в Инфекциозна клиника са единствено 10 деца, две са освободени ", изясни шефът на организацията по храните.

По думите му двама преподаватели от учебното заведение също са с сходна клиника и са се хранили в столовата.

" Има нещо доста парадоксално - няколко деца, които въобще не са яли в учебния стол, са посочили сходна клиника ", изясни доктор Шиков. Според него нещата стават многостранни и няма да си разреша да отправям вниманието ни в избрана посока, до момента в който не излязат резултатите от пробите ", изясни той.

Менютата са включвали пилешка чорба със застройка от яйца, спагети с пилешко, пилешко бутче със задушени зеленчуци, както и омлет с шунка, свинско с ориз.

" Взели сме заготовки за проучване от сурово пилешко бутче, сурови кюфтета, както и оставените ястия за контроли от понеделник и вторник ", добави той.
Пуснати са проучвания за салмонелоза, листериоза, стафилококоза, бацилус цереос, както и проби от водата.
" Ще са ни нужни от 3 до 5 дни за окончателните резултати ", приключи Шиков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР