Столичното звено на БСП възстанови счупения надпис на Паметника на

...
Столичното звено на БСП възстанови счупения надпис на Паметника на
Коментари Харесай

БСП издебна празна София и възстанови надписа на МОЧА

Столичното звено на Българска социалистическа партия възвърне счупения надпис на Паметника на Съветката войска в София, по прочут като МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия). Това разгласи персонално ръководителят на Градската организация на Българска социалистическа партия Иван Таков. 

Оказа се, че столичните социалисти са изчакали подобаващия миг - в средата на почивните дни, когато София е на процедура празна. Според Таков възобновяване било заричане на партията и по тази причина персонално ревизирал по какъв начин върви работата по слагането на плочите и почистването на обекта. Заедно с него на място участвал и членът на Изпълнителното бюро на БСП-София Станислав Младенов. 

Припомняме, че в края на февруари - тъкмо в навечерието на годишнината от съветската военна инвазия в Украйна, 61-годишен мъж счупи част от надписа на паметника с чук. Тогава той изясни, че дейностите му са самобитен митинг срещу войната на Путин и бе изчакал умерено силите на реда, които го задържаха. Реакцията на съветското посолство бе красноречива - нарекоха акта " богохулна постъпка " и " кафява чума ". 

И въпреки че публичното мнение в София от дълго време е разделено по тематиката за съществуването на паметника, от Българска социалистическа партия не се отхвърлят от " наследството " на Съветската войска - окупаторка. Според Иван Такев възобновяване на МОЧА идва тъкмо преди 9 май и по този начин той ще може да посрещне " празника ".

Отново в почивния ден, " Демократична България " пък изиска от кметицата Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието на Безсмъртния полк, което ще приключи точно пред МОЧА. 

" Надявам се да не бъдат позволени нови вандалски прояви. И оттук насетне да мислим дружно с Областната администрация и със Столична община по какъв начин да ремонтираме и да укрепим изцяло монумента, разяснява Иван Таков. - Това място е обичано на столичани от всички възрасти и би трябвало те да бъдат спокойни, когато го посещават ", декларира Таков пред партийния уебсайт. 

Лидерът на столичните социалисти прибавя, че смисълът на паметниците бил да пазят историята - въпреки в съответния случай да не става дума за история, а за агитационен паметник на един незаконен режим.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР