Столичният общински съвет реши Столична община чрез Топлофикация за поемане

...
Столичният общински съвет реши Столична община чрез Топлофикация за поемане
Коментари Харесай

ПГ5 пуска анкета с въпроси за провеждане на референдум в София

Столичният общински съвет реши Столична община посредством Топлофикация за вдишване на дълготраен общински дълг в размер до 67 млн.евро и одобрение на документите, свързани с осъществяването на плана по създаване на апаратура за комбинирано произвеждане на сила посредством оползотворяване на RDF - трета фаза на територията на Топлоелектрическа централа - София.

На 17 май т. година когато бе признат отчета на кмета Йорданка Фандъкова бе отритнат отчетът на общинските съветници от ПГ 5 за анулация на решението за създаване на инсталацията.

Аргументите на Политическа група 5 бяха неналичието на задоволително и съответна информация измежду обществеността, въздействието на инсталацията за изгаряне на RDF върху здравето на жителите и околната среда. Също по този начин неналичието на мнение на Административния съд в София, назначил експертиза, която да реши до какъв брой е безвредно дистанцията сред бъдещата апаратура, планувана да се построи на територията на Топлоелектрическа централа - София и жилищните здания.

Най-сериозният мотив бе, че няма настоящ и обстоен разбор на всички вероятни различни софтуерни решения за оползотворяване на RDF. Истината е, че реализирайки този план, построяването на завода за изгаряне на боклуци, ще се усили дълга на Топлофикация на 800 млн. Не на последно място е неналичието на политически и публичен консенсус. Именно по тази причина ПГ5 предизвикваме референдум по тематиката с построяването на инсталацията, безапелационни са общинските съветници.

" От тази апаратура ще има токсична пепел, която ще се извозва с камиони. Ако се окаже, че боклукът в София е непълен за инсталацията ще би трябвало да внасяме отпадък. Освен фини прахови частици ще има и токсични газове ", аргументира се инж. Славчев, съпредседател на ПГ5.

Според него рационалното решение е да се спре построяването на инсталацията и в случай че би трябвало планът да се забави с година, само че да се избере най-ефективната, най-екологичната и финансово преференциална технология. " Има други възможности и решения, за които даже няма да се постанова Следствен отдел към окръжна прокуратура да взима заем. Ние от ПГ5 желаеме да защитим публичния интерес на столичани ", отсече зам.-председателят на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне.

ПГ5 дружно с други общински съветници ще внесат, идната седмица, отчет за осъществяване на референдум. Проведени са към този момент диалози. В началото на идната седмица ще продължат диалозите и съвещания с други политически групи и общински съветници от СОС.
Вече е несъмнено, че нужните 13 подписа на общински съветници, с които да изискат провеждането на референдум за метода на ръководство и оползотворяване на отпадъците на София ще бъдат събрани.

Скъпи съграждани, това не са окончателните въпроси за референдума, само че вашите отговори ще ни дадат тенденция за съответните въпроси, както и насоката за работата ни в СОС.
1. Одобрявате ли Топлофикация София ЕАД да изтегли заем от 67 млн. евро за градежа на инсталацията за изгаряне не на RDF?
Да
Не
2. Одобрявате ли инсталацията да се построи на територията на Топлоелектрическа централа - София (до централна гара)?
Да
Не
3. Одобрявате ли концепцията инсталацията да се построи на площадката на с. Яна (където се намира и завода за преправяне на отпадъци)?
Да
Не
4. Одобрявате ли сходно решение да бъде взето от СОС без квалифицирано болшинство (квалифицирано болшинство съставляват 2/3 или 45 от гласувалите " ЗА " общински съветници)?
Да
Не
5. Одобрявате ли да бъдат прегледани други други възможности на софтуерни решения за създаване на апаратура за оползотворяване на RDF?

За анкетата може да гласувате ТУК!

https://docs.google.com/forms/d/12kQlxyNnWx8O5_iD97B_rrADtOvPD24A0cNVkjAZrGw/viewform?ts=5b18e836&edit_requested=true

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР