Институциите трябва да приобщават младите хора към своята работа, към

...
Институциите трябва да приобщават младите хора към своята работа, към
Коментари Харесай

Румен Радев: Институциите трябва ефективно да приобщават младите хора към своята работа

„ Институциите би трябвало да приобщават младежите към своята работа, към процесите по разработване и взимане на решения и към контрола на тяхното осъществяване. Това е и най-ефективният метод в използването на политики, ориентирани към младежите. “

Това съобщи президентът Румен Радев, който одобри през днешния ден в президентската институция представители на Националния юношески конгрес . Организацията съставлява най-голямата младежка платформа в България, която сплотява над 30 организации в цялата страна , а главната й задача е да отстоява ползите на младежите и да обезпечава ефикасен разговор с институциите, взимащи решения в региона на младежките политики.

Президентът акцентира, че решенията, които взимат институциите през днешния ден, въздействат върху бъдещето на младежите и за постигането на резистентност и последователност в работата им, част от тях следва да бъдат и младежките организации . Държавният глава уточни, че от началото на неговия мандат над 200 младежи са минали през стажантската стратегия на президентската институция и през днешния ден те работят в разнообразни сфери на обществената администрация, в бизнеса или неправителствения бранш.

„ Големият проблем е неналичието на дълготрайна вероятност по тематиката. Важните и стратегически тематики, измежду които е и бъдещето на младите ни хора, остават в неразбираемото бъдеще “ , уточни Румен Радев и добави, че едвам 6% от бюджета на Министерството на младежта и спорта сега се насочват за реализацията на юношески политики.

Президентът акцентира, че в изискванията на демографска рецесия страната ни следва да влага доста повече средства за развиването на младите ни хора . Политиката, ориентирана към тях, следва да се концентрира както върху придобиване на познания и умения, по този начин и за оправянето с редица отрицателни феномени като използването на опиати, затлъстяването, общественото отчуждаване и големите районни несъответствия в развиването на страната.

Представителите на Националния юношески конгрес приканиха президентската институция да продължи ангажираността си към експертния и публичен спор , отдаден на политиките за младежите, както и да продължи да слага на вниманието на обществото и държавните институции значимостта на тази тематика. От организацията благодариха за работата на служебния кабинет с министър председател Гълъб Донев във връзка с признатата Национална тактика за младежта с небосвод 2021-2030 година , която е главният стратегически инструмент за обмисляне и използване на държавната политика за младежта в идващите 10 години и показаха страдание за неналичието на задоволителна последователност в работата на институциите.

Формирането и реализирането на юношески политики не може и не би трябвало да е отговорност на една институция, държавно управление, парламент или политическа партия , а се нуждае от консенсус, последователност и дълготрайна визия, приканиха младежите.

Сред разискваните въпроси на срещата бяха още методите за поощряване и правно регламентиране на младежката претовареност, гражданската интензивност и доброволчеството. На срещата бе регистрирано и че Законът за поощряване на доброволчеството за 9-и път е бил признат на първо четене в Народното събрание, само че към момента липсва изясненост за неговото бъдеще.

Агенцията за протекция на детето с значимо увещание по време на предизборната акция

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР