Столичният градски транспорт е със 143 млн. лв. дефицит, който

...
Столичният градски транспорт е със 143 млн. лв. дефицит, който
Коментари Харесай

Фандъкова: Трябва държавна помощ за транспорта. ДБ: Общината плаща 2,7 млн. лв. на посредник за газ

Столичният градски превоз е със 143 млн. лева недостиг, който би трябвало да се компенсира от към 40% от налозите на столичани, съобщи тази заран по бТВ столичната кметица Йорданка Фандъкова.

Проблемът е както отлива на пасажери поради Коронавирус, натрупал задължения от предходните години, по този начин и нарасналите цени на силата.

" Няма проблем с доставките на газ за градския превоз, а с цената му ", съобщи тя. " Сметката за ток на метрото е скочила 4 пъти, а държавните обезщетения покриват 30%. "

Според " Демократична България " обаче голяма част от казуса идва от обстоятелството, че общината заплаща големи комисионни на медиатор, а не купува газа непосредствено, оповестиха те в декларация на днешната сесия на Столичния общински съвет.

" Този медиатор получава 2,7 млн. лева комисионна за периода на контракта, до момента в който в това време в СОС влизат отчети за потребността от нови и нови заеми за автотранспорта, които не са подкрепени с нито една фактура”, обявиха общинарите от Демократична България в декларация.

Според тях “Столичен автотранспорт” ЕАД употребяват медиатор за покупката на газ за рейсовете си, до момента в който частното сдружение „ МТК Груп “ купува непосредствено от държавната “Булгаргаз”. По клаузите на този контракт общинското дружество се задължава да заплаща съвсем двойно повече, в сравнение с в случай че купува газа непосредствено от “Булгаргаз”.

От Демократична България са на мнение, че няма липса на средства, а това е опит от страна на болшинството на ГЕРБ в СОС да изнудва държавното управление.

" Истината е следната - болшинството към Фандъкова няма никакво желание да запуши дупките, откъдето изтичат нашите пари. Затова и има потребност от още и още средства - с цел да продължат същите схеми. Никой от тях не мисли за промени, които да заздравят общинските транспортни сдружения ", се споделя още в декларацията.

Фандъкова сподели още, че на 18-ти май ще има митинг на чиновниците на СГТ.

" Протест защо? Пари за заплати за водачите има. Защо общинските предприятия “Столичен автотранспорт” ЕАД и „ Столичен електротранспорт “ ЕАД стават съучастници на ГЕРБ, Съюз на демократичните сили и Вътрешна македонска революционна организация в нагнетяване на напрежение, откакто няма мотив за такова? “, питат от Демократична България.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР