Столичната община е раздала на граждани 3800 кг компост (или

...
Столичната община е раздала на граждани 3800 кг компост (или
Коментари Харесай

Столичната община раздаде близо 4 тона компост на граждани

Столичната община е раздала на жители 3800 кг компост (или съвсем 4 тона) този уикенд. Това оповестяват от общината, представени от организация " Фокус ".

Изнесеният мобилен пункт на паркинга на националния стадион " Васил Левски " е част от акцията за гратис разпределяне на първокачествен компост, създаден на инсталацията за биологично отнасяне " Хан Богров ".

" Организирахме този изнесен мобилен пункт, с цел да може всички, които желаят, да си вземат от висококачествения компост.

Компостът е получен след преработката на зелени и биоотпадъци на инсталацията за биологично отнасяне. Идеята на акцията е жители да се възползват от компоста, без да би трябвало да си провеждат транспорт до самата апаратура.

" Радваме се, че се включиха толкоз доста хора и че ползата към самодейността беше толкоз огромен. Това демонстрира, че жителите правят оценка изключителните качества на този материал за растенията ", разяснява зам.-кметът по околна среда в Следствен отдел към окръжна прокуратура Йоана Христова.

Тя изясни още, че акцията продължава и всеки, който желае да си вземе, само че не е съумял да го направи този уикенд, ще може да направи това в комфортно за него време всеки работен ден на Инсталацията за биологично отнасяне " Хан Богров ".

През 2017 година е раздаден гратис на жители 20.57 тона първокачествен компост, а за 2015 година и 2016 година количеството е общо над 21 т.

През 2014 година беше въведена в употреба инсталацията за биологично отнасяне на площадка " Хан Богров ", която се състои от Инсталация за компостиране на биоразградими боклуци и Инсталация за компостиране на зелени боклуци. Общият потенциал на инсталацията е 44 000 тона/годишно. С построените съоръжения от боклуци произвеждаме запаси – ел. сила и компост. През 2017 година в компостиращите съоръжения за хранителни и зелени боклуци регистрират:

- Преработени са 13 927 т зелени и 8558 т хранителни биоотпадъци. От тях:
- 8876 тона създаден компост
- 20,57 т раздаден компост на жители
- 70 000,49 лева доходи от продажба на компост
- 2109 MWh създадена електрическа сила.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР