Столична община запазва къщата на Гешов на бул. Патриарх Евтимий“

...
Столична община запазва къщата на Гешов на бул. Патриарх Евтимий“
Коментари Харесай

Столична община запазва къщата на Гешов, хотел няма да има

Столична община резервира къщата на Гешов на бул. „ Патриарх Евтимий “ № 7 като единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна полезност с изработването на нов обстоен организационен проект.

С новия проект ще отпадне предвиждането на парцела „ за хотел “ и вграждането на къщата във фасадата на 7-етежен хотел, утвърдено през 2004 година Със заповед на основния проектант на София арх. Здравков се основава устройствена опция за на една от емблематичните за София здания от началото на ХХ век, построена по план на арх. Лазаров.
 Ще изчезне ли следващата културна полезност на София? (СНИМКИ и ВИДЕО) Ще изчезне ли следващата културна полезност на София? (СНИМКИ и ВИДЕО)
Поредната недвижима културна полезност в София тъне в съсипия. Този път става дума за къщата, в която е живял Иван Гешов, министър председател от 1911...

Това стана допустимо след окончателното решение на Върховния административен съд в интерес на Столична община против тъжба от притежателите на парцела „ Артемида – БСИ “ АД.

Фирмата обжалваше заповедта на основния проектант на Столична община арх. Здравко Здравков, с която беше подредено да се създаде служебно изменение на проекта за регулация и застрояване и работен организационен проект за УПИ II-4 „ за хотел “, кв. 428, м. „ Главен градски център – Зони Г-8 и Г-10 “ по проекта на гр. София, регион „ Средец “, с административен адрес бул. „ Патриарх Евтимий “ № 7. С решение на Върховен административен съд от 11.10.2021 година се анулира решение на Административен съд – София град и жалбата на „ Артемида – БСИ “ АД се отхвърля.

Проектът за ще бъде съгласуван и с условията на Общия организационен проект на Столична община. Столична община е връчила заповед за спешна консервация на застрашените от заличаване детайли от фасадата и защитно покритие, оповестиха от " Московска ".

Eмблематичната постройка, издигната при започване на ХХ век по план на проектант Никола Лазаров на столичния бул. „ Патриарх Евтимий ” 7, се разрушава от над 20 години. В нея е живял Иван Гешов, министър председател от 1911 до 1913 година
 Представяте ли си клошар да възпламени Колизеума? Представяте ли си клошар да възпламени Колизеума?
Красивите здания, които са монументи на културата, в българските условия имат главно два пътя на развиване - или се (само)разрушават, и...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР