Стимулиращите мозъчната активност дейности са протективни. Мозъкът е една много

...
Стимулиращите мозъчната активност дейности са протективни. Мозъкът е една много
Коментари Харесай

Акад. Лъчезар Трайков: Физическата дейност има огромно значение за мозъка

Стимулиращите мозъчната интензивност действия са протективни. Мозъкът е една доста уязвима материя, в това време и материя, която може дълго време да прикрива, в случай че се случва нещо неприятно. Това значи, че ние би трябвало доста в точния момент да си изясним кои действия са потребни, кои са протективни или кое подтиква мозъчната интензивност. Това сподели неврологът учен Лъчезар Трайков в предаването „ Тази неделя " по бТВ.

Има 5 направления, които се оказаха най-печеливши или най-стимулиращи мозъчната интензивност. Една от тях е общественият детайл, който може до някаква степен да компенсира по-ниския учебен ценз.

Трайков изясни, че по-образованият мозък е по-защитен и може по-дълго да остарява обикновено. „ Образованият мозък е по-защитен, с повече невронни мрежи, по-активно може да работи и по-дълго да остарява обикновено ", изясни той.

Мозъкът има голямо значение физическата активност. „ Ако имаме най-малко 5 разходки по час в седмицата, е задоволително ", изясни неврологът.

Той добави, че при генетичен детайл, който може да ни сложи 10 пъти в по-голям риск от развиване на Алцхаймер, има по какъв начин процесът да се забави. „ Ако вървим по час дневно за една година при тези с 10 пъти по-голям риск, той става еднакъв на тези, които нямат генетичния фактор ", изясни акад. Трайков.

Много значима е и храната, а най-добре е да се придържаме към средиземноморската диета. Повече зеленчуци, риба, зехтин и артикули, които можем да намерим на нашата географска широчина. Академик Трайков добави, че чаша-две бяло или алено вино са разрешени.

„ Судоку и кръстословици правят идеална работа за поддържане на умствената активност също. Накрая петата стъпка - прецизен надзор на рисковите фактори. Става дума да се следи артериално налягане, холестеролът, предпоставките за диабет, тютюнопушене, продължава много интензивно да се използват съсредоточени питиета у нас. Аз постоянно се майтапя, че българинът обича да прави акупунктура в мозъчните структури с усет на гроздова ракийка. По-добре да използват алено вино, макар че от устата на доктор не трябва да излиза никакво сходно стимулиране ", сподели още неврологът.

бТВ, „ Тази неделя "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР