Stellantis предвижда завръщане на недостига на чипове с нарастването на

...
Stellantis предвижда завръщане на недостига на чипове с нарастването на
Коментари Харесай

Ще има ли нов недостиг на чипове?

Stellantis планува завръщане на дефицита на чипове с повишаването на търсенето на електрически транспортни средства.

Рискът от връщане на мощно лимитираното предложение на чипове „ ще се усили фрапантно “ през идващите години, защото софтуерните функционалности на колите се усилват, съобщи изпълнителен шеф на Stellantis.

Stellantis чака дефицитът на полупроводници да се появи още веднъж при възходящото търсене на електрически транспортни средства в миг на нараснал геополитически риск, което ще направи сегашната отмора краткотрайна. 

Рискът от завръщане на мощно лимитираното предложение на чипове „ ще се усили фрапантно “ през идващите години с разрастването на софтуерните функционалности на колите, сподели Йоахим Каман, който следи покупките на полупроводници за автомобилния производител. 

През последните две години голямото многообразие от полупроводници в колите означаваше, че „ на всички места имахме голям брой проблеми и откакто взехме решение една тематика, се появяваше нова “, сподели той във вторник в изявление.

Тъй като Stellantis се насочва към електрически автомобили, изискващи по-сложни чипове и общи платформи, всеки дефицит „ може да засегне освен един или два от нашите фабрики, а може би пет, шест или седем “.

Продължителните усложнения в доставките на полупроводници засегнаха производството на коли след пандемията. Въпреки че рецесията може да е отминала, потенциалът на чиповете остава стеснен и на фона на покачвания геополитически риск, откакто Китай съобщи, че ще ограничи износа на два метала, употребявани в производството на полупроводници и електрически транспортни средства.

За да понижи тези опасности, Stellantis подписва покупко-продажби с Infineon Technologies, NXP Semiconductors и Qualcomm, наред с други, и основава база данни за полупроводници с проекти за поръчки, които се простират години напред в бъдещето.

Stellantis чака да похарчи 10 милиарда евро (11,2 милиарда долара) до 2030 година, с цел да обезпечи разнообразни типове полупроводници, съобщи автомобилният производител във вторник.

Освен това компанията работи с AiMotive и SiliconAuto за създаване на лични полупроводници.

Кахман съобщи, че ограничаването на Китай върху износа на галий и германий би трябвало да е управляемо, само че възходящото напрежение с Китай „ несъмнено е тематика “. Stellantis работи за понижаване на зависимостта от чипове от Китай и Тайван, сподели той.

Засега обстановката с чиповете „ е доста усъвършенствана “ с задоволително доставки за втората половина на годината, макар че е „ единствено въпрос на време “ да се появи идващото тясно място, добави той. 

Stellantis съобщи, че работи и с производителите на чипове Infineon, NXP Semiconductors, Onsemi и Qualcomm за по-нататъшно рационализиране на платформите и технологиите си за коли.

Автомобилният производител съобщи, че новите му съглашения за доставка до 2030 година обгръщат чипове от силициев карбид, които усилват обсега на електрическите автомобили, компютърни чипове за ръководство на електрическите автомобили и високопроизводителни компютърни чипове, които ще обезпечават информационно-развлекателни функционалности и функционалности за подкрепяне на самостоятелното шофиране.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР