Стефани Лихтенщайн от Асошиейтед пресАвстрия беше подложена на сериозни критики,

...
Стефани Лихтенщайн от Асошиейтед пресАвстрия беше подложена на сериозни критики,
Коментари Харесай

Неутрална Австрия е под натиск да втвърди позициите си по отношение на Русия

Стефани Лихтенщайн от Асошиейтед прес
Австрия беше подложена на съществени рецензии, откакто издаде визи, които ще разрешат на глобени съветски депутати да вземат участие в среща във Виена на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

Този въпрос акцентира деликатното равновесие, което европейската страна поддържа, до момента в който се пробва да резервира своята отдавнашна позиция на боен неутралитет на фона на войната в Украйна. Австрийското държавно управление осъди съветската инвазия в Украйна преди близо година, само че посочи също нуждата от поддържане на дипломатически връзки с Москва.
Австрия е хазаин на няколко организации на Организация на обединените нации и интернационалните организации като ОССЕ, която е основана по време на Студената война като конгрес за разговор сред Изтока и Запада. Русия е една от 57-те страни от Северна Америка, Европа и Азия, които вземат участие в основаната във Виена организация.
Москва има намерение да изпрати делегати на срещата на парламентарната асамблея на ОССЕ на 23-24 февруари, в това число 15 съветски депутати, против които Европейски Съюз е въвел наказания. Сред тях са заместник-председателят на Думата Пьотр Толстой и неговият сътрудник народен представител Леонид Слуцки.

В писмо до канцлера на Австрия, външния министър и други публични представители 81 делегати от ОССЕ от 20 страни, в това число Франция, Канада, Англия, Полша и Украйна, приканиха австрийското държавно управление да забрани присъединяване на глобените руснаци.
" Важно е да помним, че съветските парламентаристи са неразделна част от системата на властта и са съучастници в закононарушенията, които Русия прави всеки ден в Украйна ", написа в писмото, забелязано от Асошиейтед прес. " Те нямат място в институция, на която е предоставено да предизвиква откровен разговор и опълчване на войната ".
Делегатите от Съединени американски щати в Парламентарната асамблея не са измежду подписалите писмото. Посланикът на Съединени американски щати към ОССЕ Майкъл Карпентър предишния петък съобщи пред кореспонденти, че съветските делегати " не са хора, които заслужават да могат да пътуват до западни страни ". Карпентър обаче добави, че " австрийското държавно управление ще реши дали ще издаде визи или не ".
Австрийски публични представители не са коментирали писмото. На 5 февруари министърът на външните работи Александър Шаленберг отбрани австрийското решение да бъде позволено на глобените руснаци да влязат в страната, като съобщи, че е значимо да бъдат непокътнати отворени каналите за връзка с Москва макар " бруталната съветска офанзива против Украйна ".
Австрийското външно министерство настоя също, че като хазаин на централата на ОССЕ във Виена, то е задължено по закон да издаде визи на представители на участващите страни, които желаят да вземат присъединяване в срещите там.
Австрия, която стана членка на Европейски Съюз през 1995 година, насочи рецензии против Москва и се причисли към глобите, наложени от Европейски Съюз против Русия поради нашествието в Украйна. За разлика от Финландия и Швеция, които през май взеха решение да изоставят неутралитета си и внесоха кандидатури за присъединение към НАТО, обаче Австрия продължава да поддържа военния неутралитет, който тя възприе през 1955 година
Австрийското държавно управление изпрати филантропична помощ в Украйна, само че не и оръжия. Канцлерът Карл Нехамер стана първият и към този момент единствен водач от Европейски Съюз, който се срещна лице в лице с съветския президент Владимир Путин след началото на войната. Нехамер пътува до Москва през април 2022 година в ялов опит да убеди съветския водач да постави завършек на нашествието.
Подкрепата за австрийския неутралитет измежду обществеността и политическата обстановка остава мощна.
" Вярвам, че австрийският неутралитет към момента може да изиграе положителна роля през днешния ден ", сподели Ралф Яник, специалист по интернационално право и откривател в частния университет " Зигмунд Фройд " във Виена. " Алтернативата би била да се присъединим към НАТО, само че всеки австрийски политик доста добре схваща, че това не се поддържа от болшинството от австрийската общност ".
Австрия, която е анексирана от нацистка Германия преди началото на Втората международна война, афишира неутралитет след войната под напън от западните съдружници и Съветския съюз. Тя се пробва да схване ролята на медиатор сред Изтока и Запада и развива връзки с Москва по време и след Студената война.
През 1968 година Австрия става първата западноевропейска страна, която внася газ от Съветския съюз, и през идващите десетилетия нейната взаимозависимост от съветска сила се покачва. Преди съветската инвазия в Украйна 80% от австрийския природен газ идваше от Русия. По информация от австрийския регулатор за електричество и газ от този момент тя е понижила каузи на съветския газ до съвсем  над 20% посредством прекосяване към норвежки газ.
Австрийската банкова система също е тясно обвързвана с Русия. Втората по величина банка в Австрия, " Райфайзенбанк интернешънъл " (Raiffeisenbank International), осъществя повече от половината от облагата си през 2022 година в Русия. Банката е подложена на мощен напън за това, че продължава да работи в Русия макар войната на Москва против Украйна и сега прави преценка на стратегическите си варианти, в това число излаз от Русия.
Виена също по този начин е известна като сцена за шпиони, в това число от Русия, поради нейните прекомерно меки закони за шпионажа. Въпреки първичното си отвращение Австрия изгони осем съветски дипломати, за които се счита, че са шпионирали след началото на съветската война против Украйна.
Макар да няма изгледи за Австрия да се откаже от неутралитета си, има апели политиката да бъде преразгледана след войната в Украйна.
Вернер Фаслабенд, някогашен министър на защитата на Австрия от консервативната Австрийска национална партия, е измежду дребното видни персони, оповестили се в поддръжка на позицията страната да се откаже от неутралитета и да се причисли към НАТО. С края на Студената война и присъединението на Австрия към Европейски Съюз австрийският неутралитет е " изгубил своята функционалност ", сподели Фаслабенд - шеф на Австрийския институт за европейска политика и политика за сигурност.
Като страна членка на НАТО Австрия " би била в по-добра позиция да оформя европейската политика в областта на сигурността и ще придобие по-голяма сигурност ", добави той, макар че призна, че е малко евентуално това да стане, защото би била нужна смяна на конституцията с болшинство от две трети от австрийския парламент.
" Такова болшинство не е в полезрението ", сподели Фаслабенд.
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
13 Фев 202343413 Фев 2023363709 Фев 202313809 Фев 2023365009 Фев 202315707 Фев 2023533КоментариДам13 Фев 2023 13:51ч.
Европейска война се готви - всички ще вкарат янките. Следва отстраняването на Орбан.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати nan13 Фев 2023 14:35ч.
натискат Сърбия и Австрия към русофобство, Английската черква към признание на содомия и сатанизъм. @№ем ти свободата и демокрасито.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати malart13 Фев 2023 16:13ч.
През цялата Студена война Австрия е била хазаин на такива официални, неофициални и различен тип взаимоотношения с двата лагера. Сега новите демократи желаят да я трансформират. Горбачов и Елцин ги научиха, че може да унижаваш Русия. Ще им би трябвало време и болежка, с цел да схванат обратноъо
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани07 Фев 2023107207 Фев 202399210 Фев 2023321107 Фев 2023840
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР