Стефан Вълдобрев, Александра Сърчаджиева, Снежина Петрова, Вежен Велчовски, Петър Антонов,

...
Стефан Вълдобрев, Александра Сърчаджиева, Снежина Петрова, Вежен Велчовски, Петър Антонов,
Коментари Харесай

15 актьори се обясняват в любов на Цветана Манева в спектакъл за рождения й ден

Стефан Вълдобрев, Александра Сърчаджиева, Снежина Петрова, Вежен Велчовски, Петър Антонов, Силвия Петкова, Александър Сано и актьорите от “Нощните рицари ” ще покажат обичта и уважението си към огромната актриса Цветана Манева. Всички те ще излязат на сцената и ще играят в нейна чест във връзка 80-годишния ѝ празник. Обединява ги драматургът Яна Борисова, чиято концепция е спектакълът “Честит рожден ден, Цветана ”.

 

“Това е неповторимо театрално-музикално прекарване, което ще събере на една сцена различни артисти, които ще играят в чест на една от най-големите актриси на България. Един удивително комичен и покъртително прям диалог за рождените дни, щастието, вълнението, копнежите и всичко, което в никакъв случай не посмяваме да изричаме, само че ужасно доста ни вълнува. И всичко това на фона на приказна музика ”, написа Яна Борисова.

 

По време на представлението ще има музика в осъществяване онлайн от маестро Милен Кукошаров и Борис Таслев. “Ще е прочувствено, вълнуващо и наситено с доста, доста обич ”, споделя Яна Борисова.

Цветана Манева има рожден ден на 30 януари, само че представлението ще бъде малко по-късно - на 22 февруари. Още като ученичка огромната актриса е привлечена от актьорството и взе участие в постановката “Когато розите танцуват ” на Валери Петров. През 1966 година приключва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на професор Моис Бениеш.

“Благодарение на “Честит рожден ден, Цветана ” всички можем да отворим сетивата си за това голямо прочувствено море, което тази актриса съставлява ”, споделя Яна Борисова.

 

“Цветана Манева е моя огромна пристрастеност, моята огромна тематика като създател, която аз постоянно ще последвам, а тя постоянно ще ми следва. Цветана е знак на гения, на вдъхновението, на дишането, на насладата и на концепцията за благополучие. В момента тя е единствената актриса, която приживе е възприемана като икона. Огромна буря с размери и мощ без аналог. Няма различен метод, по който да засвидетелстваме всичко, което изпитваме към нея, с изключение на сцената ”, добавя Борисова.

 

През 2022 година Цветана Манева получи “Аскеер ” за повсеместен принос към театралното изкуство. По време на публична гала в спектакъл “Българска войска ” актрисата си взе сбогом с публиката. “Аз бях дотук! Това ще са последните овации, които аз ще чуя… ”, сподели тогава Цветана Манева. Драматургът Яна Борисова, която ѝ връчи премията, е втрещена.

 

Пред “24 часа ” преди време споделя, че не е могла да го асимилира, само че е знаела, че става нещо, което не е редно. “Първо, тъй като Цветана не може да живее без сцената, и второ, тъй като ние всички не можем без Цветана. Тя беше безапелационна в решението си, нямаше някой, който да може да я убеди. Аз отново си споделих, че моята работа на драматург е да се грижа за актьорите. Трябваше да намеря метод, по който да върна Цветана на сцената, само че тя да се усеща спокойна и да не се натоварва физически ”, изясни Яна Борисова.

 

И тя в действителност съумя да върне Цветана Манева на сцената. Така публиката може да я гледа в представлението “За любовта ”.

 

“Това, което най-вече ни липсва, е любовта. Има някаква неистовост това предпочитание да се загатва тази дума. ” Така огромната актриса разказва театралния пърформанс. Яна Борисова споделя, че е съумяла да я убеди да взе участие в него, тъй като ѝ е споделила, че е показване на книгата ѝ с пиеси, и я помолила да прочете един текст.

 

Цветана Манева ѝ дала отговор: “Разбира се, за теб ще направя всичко. Нали ще чета? ”. Тогава Яна Борисова я убеждава, че единствено ще чете на сцената, където са другари.

 

След представлението Борисова ѝ предлага всеки месец да го вършат и типично в стила на Цветана Манева тя дава отговор единствено “добре ”. Така актрисата става част от плановете ѝ. “Не единствено тематиката за любовта, само че и Яна Борисова съумя да ме “изработи ” да се върна на сцената ”, споделя Цветана Манева.

 

Голямата актриса взе участие и в спектакъла “За любовта... и най-смешната нощ ”, който беше показан в края на декември предходната година.

А дружно с Радена Вълканова, Александра Сърчаджиева, Петър Антонов, Филип Буков и други Цветана Манева чете “23 любовни писма ”.

 

Благотворителният театър беше отдаден на ветераните на културата и изкуствата, а събраните средства бяха дарени на дома, в който те живеят.

 

Постановката, отдадена на 80-годишния ѝ празник, ще приказва за рождените дни, щастието, вълнението, копнежите... И както на всеки рожден ден ще има една огромна изненада. Ще бъде в Младежкия спектакъл “Николай Бинев ”.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР