Софийски университет Св. Климент Охридски“ и издателство Захари Стоянов“ представят

...
Софийски университет Св. Климент Охридски“ и издателство Захари Стоянов“ представят
Коментари Харесай

Софийският университет и издателство „Захари Стоянов“ представят „Следлюбов“ на проф. Цочо Бояджиев

Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ и издателство „ Захари Стоянов “ показват довечера от 18 часа книгата с любовна поезия на проф. Цочо Бояджиев „ Следлюбов “.

 

Ние приличаме на Орфей, който предизвестяват да не се обръща обратно, с цел да изведе Евридика от преизподнята, само че той въпреки всичко се обръща. И поетът евентуално се обръща по същия метод към отминалите любови, въпреки че това превръщане носи повече премеждия, в сравнение с наслада, споделя пред Българска телеграфна агенция проф. Цочо Бояджиев. 

  

В „ Следлюбов “ проф. Бояджиев показва любовна поезия, като събира общо 100 свои творби. Същият е броят и на илюстрациите в книгата. Техен създател е Николай Майсторов.

 

„ Аз от дълго време желаех да го помоля да илюстрира мои стихове и съм доста благополучен, че се съгласи “, сподели проф. Цочо Бояджиев пред Българска телеграфна агенция. Той изясни, че илюстрациите не са правени по стихотворенията, а са основани преди години. „ Той ми изпрати 100 илюстрации. Първоначално мислех да подбера някои от тях, само че ми стана жалост да пропущам която и да била, защото извънредно доста ги одобрявам и доста високо оценявам майсторството на Николай Майсторов. И тогава взех решение да прибавя още няколко стихотворения, с цел да станат 100 като илюстрациите “, означи създателят на „ Следлюбов “.

 

В стихосбирката са включени творби като „ Опит върху свободата “, „ Тя помни “ и други

 

„ Стихотворенията са писани по разнообразни мотиви и по-голямата част от тях са оповестени в досегашни мои книги “, сподели проф. Бояджиев. Допълни, че желанието му със „ Следлюбов “ е да издаде настрана любовната си поезия.

 

„ Любовта е една от огромните тематики на поезията. Аз постоянно съм се отнасял с доста огромен почит към интимната поезия “, сподели създателят. По думите му обликът и ролята на любовта остават постоянно едни и същи. „ Струва ми се, че в един бездънен смисъл, хората са все едни и същи. Действително, интензифициран е животът, само че огромните тематики, огромните, значимите човешки прекарвания са едни и същи “, сподели проф. Бояджиев.

 

 

 

Предлагаме ви едно от стихотворенията включени в книгата:

 

Цочо Бояджиев

 

„ Следлюбов “ – любовна поезия

издателство „ Захарий Стоянов “, 2024 година

 

ПАРИЖ

 

Дъжд като из ведро ведро

и слънчево е в душата ми

този дъжд ни държи в плен

само че ни избавя от обречеността ни

на града който протяга към нас пипалата

на булевардите си и оковава

сетивата ни с разните там нотрдами

лувъри и трокадера

монмартъри и монпарнаси

сенжермени и не зная още какъв брой светии

ние не сме измежду тях

дъждът ни изтръгва от клопките

на града който в действителност наподобява

на пеперуда в хербария

на някой си Айфел човек без значение

в този хотел в тази стая au grand lit където

сме като преди малко сътворени и всичко

което има някакъв смисъл

е сред нас двамата

 

Проф. Цочо Бояджиев е роден на 25 септември 1951 година в Троян. Той е мъдрец, историк, преводач и стихотворец, един от водещите български учени хуманитаристи, учредител на философската медиевистика в България.

 

Възпитаник е на Немската езикова гимназия в Ловеч (1965-1970). Завършва философия в Софийския университет „ Св. Климент Охридски " (СУ). Доктор е по философия с дисертация на тематика „ Съвременното немско платонознание " (1980) и лекар на философските науки с дисертация на тематика „ Ренесансът на XII век: природата и индивидът " (1990). Професор е във Философския факултет на СУ.

 

Преподава история на античната и средновековната философия в СУ. Член е на Международното общество за проучване на средновековната философия (Льовен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена). Автор е на редица студии и монографии, образователни пособия, съставил е няколко антологии и сборници с метафизичен текстове. Учредител е на Института за проучване на средновековна философия. Превежда от латински, старогръцки и немски.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР