Превеждани на десетки езици и спечелили най-големите награди за детска

...
Превеждани на десетки езици и спечелили най-големите награди за детска
Коментари Харесай

Световни детски писатели идват за Софийския международен литературен фестивал

Превеждани на десетки езици и спечелили най-големите награди за детска литература писатели идват в България за Софийския интернационален книжовен фестивал за деца и младежи, който тази година ще се организира от 27 май до 1 юни в това число в парка пред НДК дружно с Пролетния панаир на книгата.

Фламандецът Барт Муярт (роден през 1964 година в Брюж) е притежател на Мемориалната премия „ Астрид Линдгрен ", най-голямата премия в света за детска литература (50 000 евро). Три пъти е номиниран за премията „ Ханс Кристиан Андерсен " и е спечелил всички призове за детска литература в Белгия и Нидерландия. Автор е на повече от 40 творби. Негов кръстник е починалият крал на Белгия крал Бодуен и за това се приказва в книгата му „ Братя ".

На 27 май от 14 ч. той ще се срещне с българската аудитория в шатрата на фестивала пред НДК. Освен към този момент позната „ Братя ", в този момент излязоха още две негови книги - „ С голи ръце " и „ Всички през днешния ден се споделят Сори " (изд. „ Изида " ). „ С голи ръце " е историята на две момчета - Вард и Берни. Една новогодишна нощ двамата обикалят ливадите с кучето на Вард, Елмер, когато без да се усетят, се озовават във фермата на саможивия фермер Бетеман. Когато Вард инцидентно убива патицата на Бетеман, фермерът си отмъщава грубо и това, което стартира като смешка, бързо излиза отвън надзор.

„ Всички през днешния ден се споделят Сори " дава отговор на въпроса какво значи да си мъчно дете. Главната героиня все вгорчава живота на другите, само че и проумява, че е добре да се опиташ да ги схванеш и пръв да протегнеш ръка.

Финландката Аня Портин ще показа на 29 май от 11 ч. в парка пред НДК романа си „ Радио Попов " (изд. „ Персей " ), отличен като най-хубавата детска книга на Финландия за 2020 година и до момента преведен на 25 езика. Това е вълнуваща и хумористична сърдечна история, която припомня за най-обичаните класики на детската литература, като романите на Астрид Линдгрен и Роалд Дал. Главните герои са деца, съвсем забравени от родителите си. Едно от тях стартира скрито нощно радиопредаване, което слушат всички останали забравени деца в града.

Аня Портин е родена през 1971 година, написа за възрастни и за деца. Творчеството ѝ включва романи, детски книги, есета и нехудожествена литература. Детските ѝ книги са приспособени и като пиеси. Портин е учила в университетите в Хелзинки и в Турку и има магистърска степен по философия и право. Работила е като откривател, публицист и редактор. Казва, че писането ѝ носи безкрайна наслада и прозрения. То е и метод да изследва придвижванията на човешкия разум и да провежда мислите, които прелитат тук и там.

Украинската писателка Анна Багряна, която живее в България, ще показа на 29 май от 14 ч. една блага и зареждаща с хубави мисли книга за деца, които не могат да заспят - „ Читотин " (изд. „ Персей " ). Читотин е този, който пречи на децата да спят. Но не е отговорен той, а мислите - те държат хората будни. За едни са приятни и радостни, за други са тъжни и неприятни. Кралицата на нощта бди над всички детски фантазии. Когато нощните мисли инцидентно нахлуят в нечия ясна главичка, кралицата се обръща за помощ към своите правилни прислужници. Например към Читотин. „ Читотин " е притежател на специфична премия в категорията „ Проза за деца " в Международния книжовен конкурс „ Коронация слова " (2014 г.)

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР