Фантастична изненада подготвя Даниел Верстапен за двойния си концерт в

...
Фантастична изненада подготвя Даниел Верстапен за двойния си концерт в
Коментари Харесай

Белгийски пианист пресъздава песен за Райна Княгиня с гласа на Нина Николина

Фантастична изненада приготвя Даниел Верстапен за двойния си концерт в България. Пред българската аудитория белгийският пианист ще показа онлайн своя неповторим взор върху достоверна национална ария. Песента се споделя „ Райна “, а за креативно партньорство в нея, Верстапен насочва покана към Нина Николина. 

„ Влюбих се в нейния глас, още щом я видях във кино лентата “Белгийският крал ”. Вашият фолклор е магически! Дълбочината, благосъстоянието на гласовете, композициите-несравними са. Текстовете на песните са толкоз забавни, изпълнени с митове и предания. Аз „ потънах “ в тях и за благополучие нашата задочна среща с Нина пристигна в точния момент, с цел да може българският фолклор да стане част от плана “Bridge Between Cultures / Мост сред Култури ”, с който сега съм на международно турне. “

Във всяка от точките на турнето, без значение на кой континент, Верстапен показва по една локална, позната и обичана за местоположението ария. В България, за концертите си в Пловдив (Античен спектакъл, 18 юни) и Габрово (Дом на културата, 20 юни), Даниел Верстапен идва след участията си в препълнената „ Карнеги Хол “ в Ню Йорк и „ Сидни Опера “ в Австралия, с цел да показа своя прочит на „ Райна “.



Месец преди концертите белгийският виртуоз разкрива част от тайните по работния развой. " Моят управител се свърза с Нина Николина, описа й за концепцията и за благополучие тя откликна. Аз се заех със основаването на музиката, а Нина, като един от най-хубавите познавачи и превъзходни реализатори на фолклор трябваше да открие най-въздействащия текст ", споделя пианистът.

„ Още в недопечен тип основата, която Даниел ми подаде звучеше толкоз космополитно, че към този момент знаех коя ще е българската ария, която да вплетем ", споделя от своя страна Нина Николина.

" Избрах една от по този начин наречените „ сложни песни “- такива, с които артистите се дипломират в Музикалната академия. Тя е от Пазарджишкия край, отдадена е на Райна Княгиня и става известна в осъществяване на неповторимата Надка Караджова. Като по знамение текстът и мелодията се „ прегърнаха “ в подобен синхрон-все едно са писани по едно и също време ", споделя Нина Николина.

Аранжимент за неповторимата нова версия основава Явор Русинов, а за невероятното чувство онлайн, в концертите на Даниел Верстапен в България, ще допринесат още перкусиите на Калин Вельов, кавалът на Дамян Йорданов и ангелогласните певици от хор „ Магическите гласове “.



Но с това специфичните моменти, които белгийският виртуоз е подготвил за българските си фенове не стопират. В България Даниел Верстапен ще показа специфичен сет с някои от най-популярните песни на Любо Киров, изпълнени онлайн от Любо, в компанията на международно известното Верстапен пиано.

Даниел Верстапен и Нина Николина ще създадат предпремиера на „ Райна “, на 26 май 2024 година, в културната столица на Белгия, град Гент. Събитието е проведено с общителната поддръжка на град Гент, българското посолство, в лицето на посланика ни в Белгия Пламен Бончев и с поддръжката на българската организация “Магически гласове ” в гр. Гент, които имат традиция в честването на празника 24 май, денят на Св.Св. Кирил и Методи. В концерта присъединяване ще вземат още: българският дамски хор “Булгапея ” от Брюксел и хор “Футиоза ” от гр. Гент.

Концертите на Даниел Верстапен в България са под патронажа на посланика на Кралство Белгия в България, по случай Белгийското председателство на Европейската комисия. Събитието в Пловдив е с общителната поддръжка на Община Пловдив.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР