Става дума за концентриран и насочен взрив, заяви днес директорът

...
Става дума за концентриран и насочен взрив, заяви днес директорът
Коментари Харесай

Прокурори на протест за опита за убийство на Гешев

Става дума за съсредоточен и ориентиран гърмеж, съобщи през днешния ден шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов във връзка вчерашния опит за ликвидиране на основния прокурор Иван Гешев.

Той посочи, че в огледа през вчерашния ден на мястото на случая с изключение на представители на българските служби е взел участие и израелски специалист по контратероризъм.

Взривното вещество с еквивалент на 3 кг тротил е направено самоделно, а не фабрично, което приказва за оптимален професионализъм при неговото правене и при насочването на гърмежа. Извършителят е имал образен контакт с колата, само че самата бомба е взривена по електронен път, уточни Сарафов.

„ Единодушното умозаключение на всички специалисти е, че се касае концентрират и ориентиран гърмеж. Взривната вълна и осколките са били ориентирани от банкета към пътното платно. Става въпрос за извънредно огромен брой осколки, извънредно мощен гърмеж и доста добра устременост. Въпрос на може би частици от секундата е било гърмежът да бъде посрещнат със страничната част на автомобила, а не са предния десен калник. Може би тези частици от секундата са избавили возещите се в автомобила “, съобщи Сарафов.

„ Това беше опит за убийство… Работим по всички версии, само че това е главната версия “, разяснява Сарафов в отговор на въпрос дали има опция атентатът да е бил ориентиран против различен човек, а не против основния прокурор.

„ Извършителят е имал образен контакт с пътя, с автомобила и е направлявал обстановката, с цел да може да взриви устройството в точния миг. За благополучие, това е избавило живота на всички, той е избързал с парченце от секундата “, означи Борислав Сарафов.
 Снимка: Ани Петрова
Снимка: Ани Петрова
По-рано през днешния ден прокурори, следователи и правосъдни чиновници излязоха пред правосъдните покои в страната в поддръжка на основния прокурор. Мирният митинг е за да покажат единение против опитите да бъдат сплашени, обясниха от организацията на магистратите.
 Снимка: Ани Петрова
Снимка: Ани Петрова
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР