Става дума за двама членове на управителния съвет и оперативното

...
Става дума за двама членове на управителния съвет и оперативното
Коментари Харесай

ГЕРБ бетонира свои хора в любимите на Борисов горски и ловни стопанства

Става дума за двама членове на управителния съвет и оперативното управление на Североизточното държавно дружество. В неговите активи влизат горите и ловните стопанства на областите Варна, Шумен, Добрич и Търговище.

Десислава Танева на първо време е освободила, а по-късно още веднъж е назначава за нов 5-годишен мандат целия доскорошен директорски съвет на Североизточното държавно дружество. Така на процедура управлението резервира постовете си за нов 5-годишен мандат.

Досега ръководител на управителния съвет на предприятието беше Бейзат Яхя - предприемач и политик, прочут като човек от вътрешния кръг на Борисов, напомнят от уеб страницата “За истината”. За шеф е преназначен Веселин Нинов, който и до момента ръководеше оперативно предприятието и също представляваше страната в управителния му съвет.

Яхя е някогашен функционер на Движение за права и свободи за Североизточна България. Счита се за един от доверените хора на Ахмед Доган в Делиормана. Два мандата е ръководител на общинския съвет в община Венец от Движението за права и свободи.

На миналите парламентарни избори неговият наследник Илтер Бейзатов беше на второ място в листата на ГЕРБ за този изборен регион и завоюва близо 7000 преференции.

Заради близостта си с Борисовата партия Яхя бе изключен от Движение за права и свободи. При визитите си в района министър председателят в оставка отсядаше постоянно в обичаното на властта ловно стопанство Паламара, ръководено на процедура от Яхя и бе измежду почетните посетители по време на фамилните му празници.

Бързината, с която Десислава Танева е преназначила за още пет години членовете на Управителния съвет на Североизточното държавно дружество и шефа му Веселин Нинов не е инцидентна. Миналата година от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните оповестиха обществено, че възнагражденията на шефовете на държавните предприятия, както и на членовете на управителните им препоръки, се образуват по реда на разпоредба от 2012 година Според нея шефовете получават 200 % от междинната брутна заплата на шефовете на териториалните горски поделения, а членовете на УС – 100 % от междинната им брутна заплата. Колко тъкмо прави това стана ясно от подадените заявления в КПКОНПИ от жители, заемащи обществени държавни длъжности.

Така през лято на м.г. стана ясно, че шефът на Североизточното държавно дружество Веселин Нинов, който предишния петък Десислава Танева незабавно е преназначила за още пет години, е с най-голям приход измежду сътрудниците си от шесте държавни горски мегапредприятия. Нинов е заявил за 2019 година заплата от общо 170 хиляди лева, което прави 14 166 лева месечно, демонстрираха информации от подадените заявления в КПКОНПИ.

В структурата на Североизточното държавно дружество са включени 18 горски и 5 ловни стопанства. Общата повърхност на държавните горски територии в региона на активност на предприятието е 287 892 ха, като залесените горски територии възлизат на 94 % с повърхност от 271 222 ха. Според формалните доклади на предприятието, средногодишното прилагане на дървесина от държавните горски територии е 520 хиляди куб.м.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР