Статуетки звезди получиха близки на седемте донори за тази година

...
Статуетки звезди получиха близки на седемте донори за тази година
Коментари Харесай

Статуетки получиха близки надонорите за тази година в област Велико Търново.

Статуетки звезди получиха близки на седемте донори за тази година в област Велико Търново.

Близо 2800 българи документално са заявили, че не желаят да бъдат донори след гибелта си, а Интернет се е трансформирал в магазин за човешки органи. Офертите за продажба на бъбрек са от 8 хиляди до 60 хиляди евро. У нас повече от 1100 души чакат да получат орган. Най-много са чакащите за бъбрек – над 1000.

Атанас Стоянов Атанасов от Лясковец, който преди 3 години получава сърце, споделя, че е имал редкия шанс да чака малко – 2 месеца. За хората, които са разрешили това да се случи, той споделя:

Просто желая да ги прегърна. Втори живот. Не знам по какъв начин да им благодаря. Трябва доста да се приказва за това донорство, Хората би трябвало да знаят какво е.

Трансплантацията е съществено тестване и за фамилиите на донорите, тъй като би трябвало да проявят качества като жертвоготовност, състрадателност и великодушие  вземайки решение да дарят органите на своя непосредствен. Как се взема това решение, споделя Илияна Данева , която през януари губи татко си:

Вече всичко е изгубено, а щом можем да помогнем на различен човек, съгласно мен това беше най-хубавото решение Знам, че не е елементарно, само че в подобен миг най-хубавото, което човек може да реши съгласно мен беше това.

Според доктор Сибила Маринова – шеф на реанимацията и координатор по донорството в Търновската болница в България към този момент се заражда просвета по донорство, само че продължаваме да сме на опашката, тъй като към момента има какво да се работи:

Смятам, че хората би трябвало да имат избор, тъй като сега законодателството е такова, че приживе човек може да даде единствено отхвърли си. Първо би трябвало да се промени законодателството, тъй че приживе хората да могат да дават и своето единодушие.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР