Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

Най-големите компании за горива: Резервоар с една трета надолу

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Големите в бранш горива означиха най-големият си срив от години, като коронавирус рецесията изтри 6.7 милиарда лева от приходите им. Рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас " за първи път отстъпи лидерското си място в общата ранглиста. Появата на "Държавна петролна компания " е под въпрос.
Затворени граници, блокирани доставки, хора, затворени по къщите, срив на цената на петрола. Пандемията изтри милиарди от оборотите на фирмите в бранш горива. Общите доходи на най-големите компании на пазара са се свили с над 6.7 милиарда лева и от близо 20 милиарда лева сдруженията регистрират общо 13.2 милиарда лева Или изчезнали са доходи що се касае за една рафинерия.

Средният спад за огромните топ 20 на пазара е 33%. Най-драматичен е сривът при производителя " Лукойл Нефтохим Бургас ", която за първа година ще отстъпи първото си място по доходи в страната на медодобивния комбинат в Пирдоп " Аурубис ". Рафинерията се срутва доста над междинното за пазара - с 54%, и регистрира една от най-драматичните си загуби през годините - над половин милиард лв..

Малко са компаниите, които са без срив на оборотите си, и по-точно единствено една - русенският търговец с пропан-бутан " Булмаркет ДМ ". Все отново по-голямата част от фирмите на пазара съумяват да работят на облага. По-ниските цени основават по-голям комфорт на търговците във връзка с маржовете на дребно. Сред най-рентабилните обаче са някои търговци на едро, обрисували се като нови любимци на някои държавни структури.

Изминалата 2020 година мина по-спокойно от предходните години, изпълнени със кавги. През актуалната обаче се обрисуваха няколко нови сюжета, свързани главно с запасите от горива. Новата " Държавна петролна компания " пък все по този начин не се появява на пазара. Активите остават все по този начин в държавния запас, а начинанието ДПК стои под въпрос.
К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници Сривът " Лукойл "
Най-големият срив за миналата 2020 година е при съветската група " Лукойл ", водена от бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим Бургас ". Компанията има спад на приходите с 52.6%, като от 6.3 милиарда лева те са се свили на 3 милиарда лева Единствената друга компания с по-голям срив на приходите в класацията на огромните 20 е " Лукойл ейвиейшън България ", която има 57.7% спад на приходите. Логичен свършек на миналата година, през която авиацията беше приземена и пазарът за авиационно гориво се оказа един от най-трудните.

Бургаският производител на горива регистрира и грандиозна загуба от 508 млн. лева Рафинерията типичен през множеството години е на минус, само че през 2020 година отрицателният финансов резултат бележи самобитен връх за последните години.

В доклада на компанията е маркирано съвпадението на няколко фактора: преустановяване действието на договорката ОПЕК + през март 2020 година и трагичния спад в търсенето на нефтопродукти след февруари 2020 година, провокиран от пандемията. Настъпването им в еднакъв миг е оказало пагубно влияние върху промишлеността, довело до шоков спад на котировките на петрол и нефтопродукти и негативни стойности на активността от преправка през обособени интервали на 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР