Стартираха ремонтните дейности на двора на едно от най-емблематичните училища

...
Стартираха ремонтните дейности на двора на едно от най-емблематичните училища
Коментари Харесай

Започна ремонт на двора на емблематично училище във Варна

Стартираха ремонтните действия на двора на едно от най-емблематичните учебни заведения във Варна - Националното учебно заведение по изкуствата " Добри Христов " (по известно като Музикалното), видя кореспондент на Varna24.bg . В момента се подменят бордюри. Предстои преасфалтиране и отделяне на игрищата.

По неофициална информация ремонтните действия би трябвало да приключат до 24 май. Преди няколко години ремонт бе юридически на постройката, само че дворното място, по този начин и не бе включено в него.

Музикалното учебно заведение е основано  през 1944 година с декрет № 40 от 6 ноември и е първият държавен музикален институт във Варна. През 1956 година с декрет № 32 на Президиума на Народното събрание учебното заведение получава името на бележития музикален възпитател, критик, композитор, учен Добри Христов.

Сградата на НУИ " Д. Христов " е монумент на културата, обществена държавна благосъстоятелност на Министерството на културата.

Строежът й стартира през 1902 година за Френския лицей " Свети Андрей “, което е девическо католическо учебно заведение във Варна, съществувало в края на XIX и първата половина на XX век.

Сградата е издигната по молба на френската учителка Елена Кастекс и по план на италианския архитект Мариано Пернигони. Тогава е издигната единствено главната част. Тя е една от най-големите здания при започване на 20 век във Варна. През 1909 година още веднъж по план на Пернигони са издигнати две спомагателни крила на постройката, а по-късно е издигнат и физкултурният салон. През 1908 година от общия брой 168 ученички в учебното заведение – 44 са били българки.

В навечерието на войните в колежа са ангажирани 26 монахини, които се грижат за към 300 ученички и пансионерки. През Първата международна война заниманията са закрити, а учителките монахини се завръщат във Франция. Сградите на колежа за употребявани за военни лечебни заведения.   В края на войната учителките-монахини се завръщат от Франция и не престават заниманията взаимно с френския мъжки лицей " Свети Михаил ". През образователната 1919/1920 година е открит предучилищен клас.

След войната новата постройка продължава да се употребява от военното министерство. През 1926 година тук е открит интернат за сираци от войните, а през 1928 година министерството я купува и открива профилирано учебно заведение с три отдела – обущарски, шивашки и кошничарски. През 1940 година Морското учебно заведение заема част от постройката, а след 1943 година заема цялата повърхност и остава там до 1954 година От 1956 година до 1972 година постройката се употребява от френската гимназия " Жолио Кюри “, а от 1972 година от учебно заведение " Добри Христов “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР