Стартира логистичната операция за предоставяне на военна и военнотехническа помощ

...
Стартира логистичната операция за предоставяне на военна и военнотехническа помощ
Коментари Харесай

Започва изпращането на военна помощ за Украйна, критики от държавния глава и партии в НС

Стартира логистичната интервенция за даване на военна и военнотехническа помощ на Украйна, оповестиха от Министерството на защитата. Тя е планувана взаимно с военните органи на НАТО и не е ясно какъв брой време ще продължи. Президентът Румен Радев, който беше свикан от Българска социалистическа партия да наложи несъгласие на Закона за ратификация на съглашението с Киев, съобщи, че несъгласие върху към този момент подписан интернационален контракт е безпредметно. Българска социалистическа партия и " Възраждане " ще нападат решението на Народното събрание пред Конституционния съд.

Операцията е в ход. Колко време ще продължи и какво даваме - остава загадка. МО предлага обаче смяна в текста на контракта с Украйна, тъй че всяка бъдеща помощ за тази страна да минава през решение на Народно събрание.

Логистичната интервенция стартира на процедура, откакто тази заран Държавен вестник обнародва Указа на президента Румен Радев за Закона за ратификация на контракта сред София и Киев.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че като не е наложил несъгласие, президентът е поел риск от замесване на България във войната и е предал левите хора. А той ѝ отговори, че МО е свършило нейната работа - предлагайки всяка помощ за Киев да минава през решение на Народното събрание.

Подготвяната логистична интервенция за превозване на оръжията, техниката и муниции от България към Украйна започва.

" Тече интервенцията. Тая интервенция сме я възнамерявали с военните органи на НАТО. Утвърдена е от министъра на защитата. Какво е значимото? Важното е да се приготви това, което е планувано, да се палетизира, да се транспортира до местата, откъдето би трябвало да бъде извозено с фокус върху сигурност, сигурност ", съобщи адмирал Емил Ефтимов, шеф на защитата.



Решението какво да дадем на Киев е взето след разбор на развиването на бойните дейности в Украйна и ред други фактори, изясни началникът на защитата.

" Отчетоха се изводите от хода на бойните дейности в Украйна. И този доклад не е единствено на база на употребяваните тактики и техники, а също по този начин и на системата за логистична поддръжка, системите на положението и опциите на отбранителната индустрия както в страната, по този начин и в съдружниците ни от НАТО и Европейски Съюз ", добави адмирал Емил Ефтимов.

За да няма страхове, че Народното събрание ще остане изолирано от механизма за даване на следваща военна помощ на Украйна, Министерството предлага в допълнение съглашение към към този момент подписаното, тъй че депутатите да утвърждават всяка възможна нова помощ.

" Всички следващи дейности по отношение на осъществяване на решението на Народно събрание за даване на военна и военно-техническа помощ ще бъдат предоставяни на вниманието на Народно събрание, с цел да може то да вземе своето осведомено решение ", разяснява Катерина Граматикова, заместник-министър на защитата.

Военните отхвърлиха въоръжение от военната помощ към този момент да е в Украйна.

" Следващото искане, с което ще сезираме Народното събрание в границите на това съглашение за даване на помощ за Украйна, са по този начин желаните, по този начин нужни на украинския народ генератори ", съобщи Катерина Граматикова.

Българска социалистическа партия и " Възраждане " повториха, че ще събират подписи за атакуване на решението пред Конституционния съд, като всяка една от политическите сили прикани другата за поддръжка, защото нямат задоволително подписи поотделно. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова разкритикува президента, че не е наложил несъгласие и е обнародвал указа за военната помощ.

" Обръщаме се към президента Радев - дължите пояснение на обществото. Защо поехте риска да въвлечете България във войната? Предадохте левите хора, предадохте социалистите, които са за мир и които в две акции ви издигат и поставят всички старания да бъдете определени - вие за президент и Илияна Йотова за вицепрезидент ", разяснява Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия.



" Ето ги подписите на " Възраждане ". Трябват ни още 21. Българска социалистическа партия имат тези подписи. Остава само и единствено да ги положат под това искане. Тъй като президентът има период до 29 декември да внесе несъгласие, защото той може да направи това нещо или той самият може да сезира Конституционния съд, само че всички ние знаем, че той няма да го направи това ", съобщи Костадин Костадинов, водач на " Възраждане ".



Президентът Румен Радев отговори, че ще е безпредметно да наложи несъгласие върху към този момент подписан интернационален контракт.

" Войнолюбците в Народно събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с голямо болшинство и задължиха служебното държавно управление да подписа контракт с Украйна за такава помощ.

Съгласно нормативната уредба налагането на несъгласие не може да трансформира текстове по подписан към този момент интернационален контракт, т.е. ветото е безусловно безпредметно. Сезирането на Конституционния съд, знаете в какви периоди работи Конституционният съд, след ратификация на интернационален контракт - е невероятно. Тоест Конституционният съд изрично няма защо да се произнесе ", съобщи Румен Радев, президент на Република България.

Радев добави, че до момента в който Корнелия Нинова умува, МО е свършило нейната работа, ревизирайки съглашението с Украйна, от което ще отпадне опцията държавното управление без глобата на Народното събрание да взема решения за нова военна помощ за Украйна.

" В новата проверка на контракта тази алинея няма да я има и това е в съгласие с украинската страна. И това ще бъде импортирано като вид и подготвен проектодоговор незабавно в Народно събрание след Нова година. Така че, уповавам се, госпожа Нинова да не предава социалистите и да гласоподава смяната в контракта, съгласно която смяна никое държавно управление няма да може единствено да взема решения за военна помощ за Украйна, това ще става единствено и само със глобите на Народното събрание ", съобщи Румен Радев, президент на Република България.

България няма да даде на украинската страна самолети, Противовъздушна отбрана системи и танкове, изясни Радев. И прикани Народно събрание да прегледа незабавно импортираната от МО капиталова план-програма с предпочитани планове за рационализация на армията. Защото предлаганата заместваща техника е даже по-стара от нашата.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР