Стартира изпълнение на Проект Грижа в дома в община Гулянци,

...
Стартира изпълнение на Проект Грижа в дома в община Гулянци,
Коментари Харесай

Община Гулянци стартира проект „Грижа в дома“

Стартира осъществяване на Проект " Грижа в дома в община Гулянци ", който се реализира посредством процедура за даване на безплатна финансова помощ BG05SFPR002-2.001 „ ГРИЖА В ДОМА “ по Програма “Развитие на човешките запаси ” 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз. Целта на плана е да се обезпечи поддръжка в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, подвластни от грижа на територията на община Гулянци.

Дейността е ориентирана към даване на обществени и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, в това число и в подтекста на пандемични обстановки. Ще бъдат обхванати най-малко 98 лица, представители на целевата група - възрастни в неспособност за самообслужване и хора с увреждания. За представителите на целевите групи ще бъде обезпечена поддръжка посредством осъществяване на следните действия:

1. Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психическа подкрепа;

2. Доставка на храна, хранителни артикули и артикули от първа нужда, възнаграждение на битови сметки, заявяване и приемане на неотложни административни и битови услуги със средства на потребителите;

3. Предоставяне на лицата от целевата група на информация по отношение на предварителна защита и профилактика на здравето и обществено значими болести, в това число съвещания с диетолог и други експерти при нужда.

Предоставянето на услугите ще започва с осъществяване на самостоятелна оценка на потребностите на евентуалните консуматори за угаждане на съответните потребности, която ще се извърши от екипа за ръководство. Оценките ще включват оценка на общото физическо и психическо положение на евентуалния потребител; способността му за справяне с ежедневни дейности; обществената му интензивност и интереси; взаимоотношенията със фамилията му и други значими хора; битовите условия на живот; спомагателни потребности; сигурност и опасности и други Целта на осъществените оценки на потребностите ще бъде за всеки консуматор да бъдат препоръчани здравни, обществени и други услуги според от самостоятелните му потребности, потребности и проблеми.

По плана Община Гулянци ще назначи 37 домашни помощника, които ще обслужват 98 консуматори.

Периодът, в който ще се осъществя планът е 29.03.2023 – 29.03.2024 година – 12 месеца

Максимален размер на безплатна финансова помощ – 523659.08 лева

Допустими целеви групи по процедурата са:

Възрастни в неспособност за самообслужване и хора с увреждания;

Служители снабдители на обществени и интегрирани здравно-социални услуги

Желаещите за включване в плана - консуматори, които ще получават интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда и домашни помощници – лица за даване на услугите, могат да го създадат като подадат заявление по пример в Център за обслужване на жители в Общинска администрация Гулянци, всеки работен ден от 08.30 ч. до 17.00 часа до 10.03.2023 година. Образците могат да бъдат получени на място или изтеглени от уеб страницата на Община Гулянци - https://gulyantsi.bg. Към тях се ползват и документ за идентичност /за справка/, копие на експертно решение на ТЕЛК /при съществуване на такова/.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР