Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Ферарио Спасов е сред най-опитните

...
Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Ферарио Спасов е сред най-опитните
Коментари Харесай

Феро: Чакаме още двама, но Ботев е в неясна ситуация - нямаме полезен ход

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Ферарио Спасов е измежду най-опитните в българския футбол. В неделя той ще събере " канарчетата " за къс летен лагер, след който пловдивският гранд ще се впусне в новия сезон на efbet Лига. Свързахме се с някогашния ментор на Литекс, Спартак (Варна), ЦСКА, Берое и Етър, с цел да го попита за настоящите тематики към " жълто-черните ". Ето какво сподели Феро особено за Sportal.bg :

- В неделя Ботев стартира подготовка. В какво се показва тя, по какъв начин ще протече?
- Събираме се, имахме няколко дни отмора след извънредно натоварен свършек на шампионата, след изиграните 10 мача. Така че събираме се в неделя в 18.00 часа и от понеделник влизаме на лагер въз основата в Коматево, където ще стоим една седмица и по-късно се готвим за първия мач с Локо (Пловдив).

- Имаше ли горест в тима след загубата от Славия? Преодоляхте ли разочарованието след изпуснатия късмет за Европа?
- Пропуснахме доста шансове през годината, тъй че това беше един не добър свършек на сезона за нас, само че не бих приказвал за отчаяние, не. Мисля, че момчетата сами усещаха, че можем да създадем освен това в този мач, само че това е минало към този момент, след няколко дни стартира новото състезание и не мисля, че би трябвало да изпадаме в такива тежки разочарования от това, което не сме съумели да свършим. По-важно е какво ни следва да свършим напред!

- Ботев стяга тима за новия сезон, бяха привлечени петима футболисти. Очаквате ли още нови футболисти и по какъв начин оценявате селекцията досега?
- Всичко вървеше добре до вчерашните събития, в които ние като треньорски екип не можем да се ориентираме. Имам поради в обстановката. Привлякохме доста качествени футболисти, чакаме още момчета, само че поради неразбираемата обстановка не съм уверен дали ще можем да ги притеглим. Събитията, които се развиха във вчерашния ден…

- Визирате отдръпването на Георги Самуилов?
- Да, въобще цялата обстановка. Защото притежателят ни беше дал цялостен картбланш да вършим селекцията, да съберем положителни играчи, да създадем един добър тим, с който в действителност да имаме по-запомнящо се показване в нашето състезание. След вчерашните събития неяснотата е цялостна и към този момент не сме сигурни в привличането на останалите играчи, които чакаме.

- Възможно е прехвърлянето на Атанас Илиев от Монтана да пропадне, по този начин ли?
- Не, не. Футболистите, които сме привлекли, са сигурни към този момент. Наско Илиев е един от тях. Чакаме още двама футболисти, които ще засилят извънредно класата на тима, ще вдигнат класата, само че след вчерашните събития сега нямаме потребен ход.

- Двамата футболисти, които чакате, българи или чужденци са?
- Чужденци са, естествено. Правим добър баланс в тима. Привлякохме българи, привлякохме и качествени чужденци. Това е добър залог. Тези два прехвърлянето ги работихме много дълго време и в този момент сега при тази обстановка няма по какъв начин да съм безапелационен, че ще ги притеглим. Щяхме да приключим селекцията, дълго време работихме по нея.

- Ще продължите ли да налагате млади футболисти? Заедно със Славия налагате най-вече свои футболисти от школата и това несъмнено дава триумф.
- Вижте, които играят, те сами се постановиха - и Слави Шопов, и Работов, и Митко Тонев до травма. Това са футболисти, които сами се постановиха в тима. Естествено, ще има и други момчета, само че аз мисля, че задоволително късмет дадох през този полусезон на една огромна група от млади футболисти. Знам на кого може да се разчита, кой ще търпи развиване. В последна сметка задачата пред Ботев е да създадем един добър, първокласен тим, като при всички положения няма да забравим тези, които са се интегрирали в тима. А за другите следва интервал от дълги месеци на доказване. Това, което направихме не е малко - налагането на двама футболисти, които са неизменима част от първия тим. Не е малко за шест месеца. Така че няма да афишираме, няма да споделяме, че през днешния ден ще играем с млади, на следващия ден ще играем с опитни. Искам да създадем добър и боеспособен тим, като за всеки добър футболист има място в тима.

- Как ще коментирате информациите, че Ботев готви сериозна чистка - пет имена се загатнаха, те са на изхода на стадиона. Вярно ли е това?
- Никаква драма няма! Това е в края на шампионата. Няма тим в света, който да не работи в двете направления - притегля футболисти, които ще са нужни да се подобрят нещата. Не може единствено да се притеглят, би трябвало да се работи в двете направления. Който и да си тръгне от тима, с който работих, аз оставам с доста положителни усеща и отношение. Просто нещата са такива, че би трябвало да се одобряват по този метод. В двете направления ще има придвижване, към този момент привличаме футболисти, само че с цел да запазим избраната численост играчи, с която желая да работя, ще има и играчи, които ще си тръгнат. Добрите играчи няма да имат проблем да си намерят нов тим.

- Как стоят нещата с прехвърлянето на Тодор Неделев? Появиха се информации, че дефинитивно е пропаднал прехвърлянето му в Трабзонспор. Има ли нещо правилно? Остава ли Неделев в Ботев?
- Аз съм треньор на Тошко Неделев, не съм му управител. Не съм аз индивидът, който да приказва дали той ще тръгне, или няма да тръгне. Това е негово решение, когато той реши, стискаме си ръцете и си потегля. Щом желае да остане в Ботев, продължаваме, тъй като той е извънредно значима част от нашия тим. Така че оставам го той да реши, не знам за какво се подвига толкоз звук към него - Тошко е доста положително момче и сигурно това нещо му въздейства. Не е дребен на години, може да се реши кое е най-добре за него.

- Маркиньос Педроса е с много добра визитка за българските стандарти. Как успяхте да го убедите да пристигна в Ботев и да заиграе в българското състезание?
- Казах, че ние доста дълго работим по селекцията. Той не се е появил от през вчерашния ден. Още от Нова година имахме проблеми със състава, дори не успяхме да запълним групата за дефинира мачове. Това са футболисти, които са следени и това приказва доста добре за реакцията на нашия изпълнителен шеф Асен Караславов и на треньорския екип. Обърнахме доста огромно внимание върху тези играчи, които привличаме. Най-вече с утвърждението на господин Самуилов, който ни беше дал картбланш да създадем доста добър тим. И ние го вършим сега. Да, малко е времето, тъй като доста нови играчи не значи незабавно добър тим, само че пък вероятността е повече от отлична пред тима на Ботев.

- С оглед неразбираемото бъдеще след отдръпването на Георги Самуилов от Борда на шефовете на клуба, какви цели има Ботев през идващия сезон? Какви са вашите персонални упоритости?
- Г-н Самуилов направи доста за тима. Най-важното е, че ни обезпечи успокоение, нямаме една стотинка обвързване към нито един футболист, към нито един чиновник, което не се беше случвало от много дълго време. Проведохме една уравновесена политика по отношение на развиването на тима. Той ни оказа помощ извънредно доста, тъй като мъчно български клуб може да съществува без съществуването на главен спонсор, дано не се лъжем. Дано да продължи да оказва помощ! Личните ми упоритости ли… Винаги съм имал много огромни условия към тима и момчетата, желая да създадем тим, с който публиката да изживява доста положителни моменти през новия сезон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР