Стара Загора. Трябва да се дава нов шанс на всеки,

...
Стара Загора. Трябва да се дава нов шанс на всеки,
Коментари Харесай

Министър Цецка Цачева участва в църковния ритуал по освещаването на новия параклис в Старозагорския затвор

Стара Загора. Трябва да се дава нов късмет на всеки, който желае да се поправи и да сложи ново начало. Това съобщи през днешния ден в Стара Загора министърът на правораздаването Цецка Цачева, която участва на църковния обред по освещаването на първият в системата на осъществяване на наказванията храм, който е предопределен главно за околните на лишените от независимост, идващи на рандеву, оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването . Параклис „ Света Богородица - Благовещение “ е построен напълно от дарения и с безвъзмездния труд на лишени от независимост, както са и останалите четири храма към Старозагорския затвор.
Освещаването бе осъществено от Старозагорския митрополит Киприан и на него участваха още заместител ръководителят на Народното събрание Емил Христов, регионалният шеф на Стара Загора Гергана Микова, основният шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ гл. комисар Васил Миладинов, представители на правосъдната власт и академичната общественост и други
Министър Цачева подари на началника на пандиза в Стара Загора старши комисар Иван Карушков икона с облика на свети Иван Рилски и му пожела тя да закриля както лишените от независимост и техните близки, по този начин и чиновниците, които работят там.
Правосъдният министър разяснява още, че съгласно Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража в местата за отнемане от независимост се обезпечава достъп на духовни лица от религиозните общности, регистрирани в България. Свещенослужителите имат право да се срещат уединено със пандизчиите, като изповядващите разнообразни религии имат равни права. В местата за отнемане от независимост се назначават на щатна служба духовни лица от вероизповеданието, изповядвано от доминиращ брой лишени от независимост в съответния затвор. В тази връзка по щата на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ има планувани длъжности за свещеници, които се назначават на половин щат по трудови правни отношения.
Към всички затвори има построени параклиси, в някои от затворническите общежития също действат храмове. Последният построен параклис е в Бургаския затвор. През август месец тази година „ Св. св. Петър и Павел “ бе осветлен от Сливенския митрополит Йоаникий.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР