Стара Загора се концентрира върху бурен икономически растеж, разрастване на

...
Стара Загора се концентрира върху бурен икономически растеж, разрастване на
Коментари Харесай

Плановете на българските градове: между мечтите и реалността

Стара Загора се концентрира върху плевел стопански напредък, разгръщане на промишлеността и превръщането си в "зелен град Пловдив подчертава върху остарели скъпоструващи пътни и спортни планове без ясно построена визия за развиване на града Варна залага на познати планове за 1 милиарда лева, само че без амбициозна визия за нов имидж и образ Бургас се концентрира върху пропуснатото - промишлени зони, нов тип туризъм, потребностите на IT бранша
На мрачно. Така до момента се развиваха българските градове - планирането им и главните планове за бъдещето се решаваха в няколко затворени групи и след това се измолваше финансиране или от Европа, или от София.

На няколко пъти беше обещавано, че това ще се промени - правеха се всевъзможни проекти, тактики, зони за влияние и други, само че не беше мъчно да се види, че зад тях стоеше само задачата да се вземат европейски или държавни пари.

Сега, твърди се, ще е друго. Новите проекти за интегрирано развиване на общините (ПИРО) са основата, върху която всички пари за градовете в идващите седем години би трябвало да надграждат. Както урбанистът и проектант Белин Моллов изяснява, те са " най-важният документ, който общината има за 7-годишния интервал ".
Реклама
През последните месеци по-големите градове одобриха или са на крачка от това да одобряват своите проекти за интервала 2021-2027 година Европейските пари за новия интервал още не са тръгнали, само че се чака да се " отключат " тази година, а общините към този момент се приготвят. Затова " Капитал " прегледа ПИРО-тата на 4 от най-големите общини отвън София - с цел да види в какво се концентрират и какво дават обещание на Европейска комисия, София и личните си поданици.
Планове има, пари - не
Мислете за ПИРО-тата като за детските писма до Дядо Коледа: трикът е да ги напълните с всичко допустимо, за което се сетите, с цел да може да получите най-малко някое от тях. В този ред на мисли явно е, че описите на Стара Загора, Пловдив, Варна и Бургас надалеч няма да бъдат изпълнени на 100% (или даже на 50%, в случай че бъдем реалисти).

Например единствено ПИРО-то на Пловдив планува към милиард вложения, от които 35% се планува да бъдат покрити с еврофондове. Това значи 350 милиона лв.. За съпоставяне - по бъдещата районна европрограма Пловдив ще е в клъстър дружно с още няколко града, чиято обща стойност е малко под 300 милиона лв..

Ситуацията е още по-екстремна в Стара Загора, където 1.5 милиарда от общо 1.6 в ПИРО са планувани за покриване с европейски пари. Въпреки че това е районът, който ще се възползва от най-вече фондове, поради прехода от въглища, явно е, че сходни очаквания са пресилени.
Реклама В очакване на стратегиите
Подобно на всеки един проект, изработен от администрация (например прословутия към този момент План за възстановяване), тези страдат от редица недостатъци. Основният недостатък е, че в тях са набутани всички изостанали, незавършени или недомислени проекти от досегашното ръководство. Твърде малко са новите, свежи хрумвания, които дават обещание същински промени.

Но има и разлики - някои са амбициозни (Стара Загора), новаторски (Бургас), други са инертни (Варна) или просто небрежни (Пловдив).

Другият проблем е, че няма доста време - втората година от общо седемте към този момент тече, а доста от плановете, заложени в ПИРО-тата на общините са единствено хрумвания и нямат съответни рамки. " Вече идва средата на 2022 година и нямаме нито една стратегия, която да е финализирана, няма и никакви насоки за кандидатстване. Това доста ни тормози. Няма никакво значение индикативната стойност, в случай че нямаме отворени стратегии ", разяснява за " Капитал " зам.-кмета на Бургас по стратегическо развиване и екология, цифровизация и акомодация към климатичните промени, Весна Балтина.

Тя напомня, че по, което ще желае повече време за чувания.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Транспорт 3 Икономика 1 Отбрана 2 Свят 3 Икономика 1 Отбрана 2 Свят 3 Икономика Реклама
Това скоро ще се промени: Планът за възобновяване беше утвърден от Европейска комисия тази седмица, което значи, че до месец ще е в действие. След него следва Споразумението с комисията, което ще разреши утвърждението на обособените стратегии. Ако това се случи, то до края на лятото новите пари би трябвало да бъдат отворени.
#Следващите 7Стара Загора1,65 милиарда лева
Превръщането на Стара Загора в зелен град е мощно застъпено в ПИРО-то, като най-мащабните планове са точно свързани със зелената политика. Фотоволтаични съоръжения се възнамеряват върху редица обществени и частни здания (индустриални и жилищни). Милиони левове ще бъдат вложени във внедряването на ограничения за енергийна успеваемост и ВЕИ-та с нужния потенциал за предпазване на сила.

" Стара Загора има още една " линия на финансиране " - това е Териториалният проект за обективен преход, който се чака да влее спомагателни стотици милиони левове. Това предопредели мащабността на ПИРО-то ", изяснява Румяна Грозева, началник на Агенцията за районно развиване в града.

Един от значими планове е " построяването на нова индустриална зона с летище на терените на остарялото летище ". Грозева коментира, че заложената инвестиция съставлява в реалност разширение на към този момент съществуващата " Загоре " - това е стадий II " Загоре - Еленино ". " Зоната е запълнена на над 50%, няма опция да предложи терени с по-голяма повърхност, за които има непрекъснат интерес. Инвестициите все още надвишават десетки милиони левове и биха могли да бъдат още повече, в случай че не е главното ограничаване, за което загатнах. Интерес към новите индустриални терени към този момент има ", твърди Грозева.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Румяна Грозева споделя, че ползата от частни вложители към създаване на фотоволтаични паркове в района също е доста огромен поради удобните климатични условия и и построената енергийна инфраструктура в региона на Мини " Марица-изток ".
Ние нямаме избор - и като град, и като район, в случай че желаеме да продължим да се развиваме, би трябвало да бъдем амбициозни. Румяна Грозева
ИД на АРИР в Стара Загора
#Следващите 7Пловдив1.04 милиарда лева
Миналата седмица в Пловдив се организира чуването за проекта. На него компанията, която го създаде - " Бим консултинг ", го дефинира като " доста упорит, само че стъпващ на действителни благоприятни условия ". Трудно е да се каже, че в проекта има някаква вдъхновяваща упоритост, поради, че в значителната си част той залага на поправки, разширение на пътища и няколко спортни обекта.

Основните планове, които имат капацитет да трансформират града - градската железница, жп връзката на летище " Крумово " с Пловдив, водохващането " Въча ", са посочени единствено с индикативни стойности и не зависят от общината.

" Заложени са планове, които даже самата община знае, че са неизпълними и са единствено проформа ", безапелационна е Добромира Костоява, съпредседател на Зелено придвижване и общински консултант в Пловдив. Като образец дава конфликтния екопарк " Марица " с дублиращ гребен канал, който е отритнат от Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнова дирекция и е трябвало да бъде изкаран от листата.

Проблемът на железницата в сегашния ѝ тип пък е, че даже да се случи (под подозрение поради НКЖИ), това няма да докара до разтоварване на трафика и справяне с мръсния въздух, тъй като е единствено в периферията на града. " Градската железница в този ѝ тип би трябвало да е едно начало в построяването на екологичен градски превоз ", разяснява Костова. Според нея общината прави прекомерно малко, с цел да извади трафика отвън центъра и да реши казуса с мръсния въздух. Впрочем планове като паркинги и разширение на пътища в централната част работят тъкмо в противоположната посока.

Най-мащабният нов и неочакван план е този за 100-милионен Международен спектакъл за модерни изпълнителски изкуства. Това е нов план, без никаква предистория и занапред ще се схваща какво се има поради с него.

Според зам-кмета по обучение, бизнес развиване и европейски политики Стефан Стоянов, документът е " отворен - в този момент ще бъда признат, само че предстои на смяна, тъй че да дадем оптимален късмет на бизнеса, да може да се възползва от опциите, които му се дават. Тепърва чакаме оперативни стратегии, ПВУ и други разнообразни принадлежности, които ще накарат фирмите да са по-активни. "
Общината залага на асфалт. ПИРО-то на Пловдив е официално направен документ, без задълбочено проучване на проблемите в продължение на воденото ръководство на Пловдив като един постосоциалистичен град, без да се вземат поради провокациите на актуалния свят. Слави Георгиев
самостоятелен общински консултант
#Следващите 7Варна1 милиарда лева
Планът на Варна за идващите седем години сякаш е писан по учебник - заложени са планове, за които от дълго време се приказва, като да вземем за пример лекото метро и новия иновационен квартал, само че това, което се губи из многото административни описания, е цялостната картинка. А точно - по какъв начин всички тези задания от " to-do листа " ще се свържат по този начин, че да дадат новия облик на Варна, подобен, какъвто би могъл да я направи разпознаваема в бъдеще.

Най-много средства - 320 млн. лева, Варна възнамерява да отдели за т. нар квартал на нововъведенията в региона Малка чайка, където се намира постройката на Института по хидро- и аеродинамика. В проекта те са записани по-специално за " Университетски център за иновационни практики в морелечението и рехабилитацията ". Според Спасов тези 320 млн. лева са по-скоро " замечтани ", като опасението му е по какъв начин планът ще се извърши.
В т. нар квартал на нововъведенията земи имат доста от варненските университети, както и общината. И към този момент има хрумвания за превръщането им в рекреационни кампуси (разбирай - място за спорт и почивка). Фотограф: Надежда Чипева
" Би могло да излезе едно огромно харчене на пари, без да има резултат. Някой въпреки всичко би трябвало да знае какво съставляват сходни квартали на нововъведенията, ⅔ от тях са на морето и повода е елементарна - средата е подобаваща за отмора. Смисълът на квартала на нововъведенията е в думата нововъведения. Трябва да се поканят да се развиват компании, които са основните мотори за иновационния развой в България Това е допустимо в кооперация, и то освен от университети. Изисква се един първокласен екип ", изяснява той.

" Моето мнение е, че проектът е обвързван по-скоро с болките в предишното и премеждията в сегашното. Целият смисъл от тези проекти е най-общо по какъв начин искаш да ти наподобява региона ", разяснява Свилен Спасов, който е основател на доста хрумвания, които движат градовете напред. Той акцентира, че Варна би трябвало да има упоритостта и смелостта да поеме по ясна посока и има преимуществото да е неоспорим водач от регионите в тази част на България.

Голям дял от бъдещето финансиране е заделен за здраве - за Център за новаторски проучвания на млечната жлеза, Център за поддръжка на високотехнологично здравно съоръжение към Медицинския университет, общежития още веднъж към МУ, Лаборатория за клинично тестване на нови технологии (виж графиката).
Варна няма амбициозна визия. Има декларирани неща, които са чути на места. В този случай най-интересната концепция е кварталът на нововъведенията, само че другояче марката на Варна ще остане застинал сред ТИМ и избрани персони. Начинът това да се промени е градът да се вкара в избрана посока, да стане различим. Свилен Спасов
#Следващите 7

Бургас
752 млн. лева
Причината проектът на града да е минимален, е че е писан най-рано - в средата на 2021 година Според зам. кмета по стратегическо развиване и екология, цифровизация и акомодация към климатичните промени Весна Балтина, в случай че се пишеше в този момент, сумите в него ще са с 30-40% по-високи, поради ситуацията и цените на строителството.

Фокусът е върху икономическото развиване на града, което да пристигна от строителството на детска болница, железница до летището, разгръщане и вложения в промишлените зони, отваряне на пристанището за хората.
В Бургас се планува стартирането на морски таксита до о. Света Анастасия, Сарафово, Ченгене скеле и други Фотограф: Цветелина Белутова
" Туризмът е структуроопределящ за стопанската система на града ни и последните две години доста пострадахме от пандемията и по тази причина преосмислихме метода, по който подкрепяме туризма. Сега акцентираме на предлагането на преживяване ", изяснява Балтина за " Капитал ".

Бургас се гордее най-вече с плануваната Детска болница, защото тя съставлява " интегрирана териториална инвестиция ", а към нея са планувани и още допълнения - детски кабинети,социални жилища за млади лекари, образование на фрагменти (което прави към 100 млн.лв). Вече има определен имот - до огромната университетска държавна болница. " В момента завършва идейния план, който е осъществен с техническата помощ на Европейска инвестиционна банка. В края на месеца ще бъде презентиран ", споделя Балтина.

Друг по-значим план, който ще се извършва, е влакът от Сарафово до жп гарата. В ПИРО-то липсва индикативна стойност за 13-километровия сектор, само че оценките са, че той ще коства към 100 млн. лева Дали ще се извърши обаче зависи напълно от новата стратегия " Транспорт ", която следва да се одобри.

След като Бургас е географски стеснен от езерата, няма доста благоприятни условия да се разраства и по тази причина обръща внимание на промишлените си зони. Там се възнамерява да се влагат милиони в бъдеще, като 50 млн. от общо 75 млн. лева са за зона " Север ".

Общината е трябвало да организира разискването на Плана по време на локдауна и по тази причина е питала жителите и бизнеса какво желаят да им се случи посредством анкети. Основните отговори са по-добра и сигурна среда за живот, повече зелени площи, хрумвания за другите квартали. " Взехме всички отзиви под внимание и ги включихме в огромни планове. В Бургас има доста еко организации - въпреки всичко е обкръжен от три езера, тъй че всички техни планове сме ги присъединили в Плана ", изяснява Балтина.

А поради таргетирането на IT фирмите, има и различен план - " за технопарк с изнесени работни места, доста мощен интернет и видеонаблюдение ", добавя зам.-кметът.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР